Άρντερν: Αναγκαία η διεθνής προσέγγιση για το εξτρεμιστικό περιεχόμενο στα social media

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Facebook να απαγορεύσει κάθε έκφραση υποστήριξης ή εξύμνησης της λευκής υπεροχής στην πλατφόρμα του, όμως εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν τόσο το Facebook όσο και το Instagram.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να περιέχονται εξ αρχής στους κανονισμούς του Facebook για τη ρητορική μίσους», σχολίασε η Άρντερν. «Όμως είναι καλό που υπήρξε αυτή η διευκρίνιση μετά τις επιθέσεις στο Κράισττσερτς», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο δράστης του μακελειού στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μεταδώσει την πράξη του ζωντανά μέσω του Facebook.

«Μένει να γίνει πολλή δουλειά»
Ωστόσο η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός τόνισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το αν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.

«Υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από το Κράισττσερτς και δεν θέλουμε κανείς να χρειαστεί να τα ξαναμάθει ποτέ», κατέληξε η Άρντερν.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εξτρεμιστικού περιεχομένου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και γι’ αυτό χρειάζεται μια διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα.

«Μπορούμε να προωθούμε σε τοπικό επίπεδο σωστή νομοθεσία, όμως αυτές οι πλατφόρμες είναι διεθνείς και πιστεύω ότι ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι απαντήσεις», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Αυστραλία αναφέρθηκε την Τρίτη στο ενδεχόμενο να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης σε στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, αν οι πλατφόρμες τους δεν αφαιρούν γρήγορα ακραίο περιεχόμενο.

Σχετικά Νέα