Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τη Δευτέρα τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Ειδικότερα, οι μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Standard Chartered και HSBC σημείωσαν ”βουτιά” τη Δευτέρα καθώς φέρεται να έχουν μεταφέρει μεγάλα ποσά ύποπτων κεφαλαίων.

Οι μετοχές των Standard Chartered και HSBC έφτασαν να υποχωρούν κατά 2,69% και 2,91% αντίστοιχα. Προηγουμένως, η μετοχή της HSBC έφτασε σε χαμηλό 25ετίας σύμφωνα με την FactSet. Οι πτώσεις των μετοχών έλαβαν χώρα καθώς όπως γράφει το Reuters, οι δύο τράπεζες, μεταξύ άλλων, φέρεται να έχουν μεταφέρει ύποπτα κεφάλαια για μια περίοδο σχεδόν δύο δεκαετιών. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται εμπιστευτικά έγγραφα που υποβλήθηκαν από τράπεζες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

“Δεν σχολιάζουμε τις αναφορές περί ύποπτων δραστηριοτήτων”, αναφέρει η HSBC σε ανακοίνωσή της προς το αμερικανικό δίκτυο CNBC. “Από το 2012, η ​​HSBC ξεκίνησε ένα πολυετές ταξίδι για να αναθεωρήσει την ικανότητά της να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα σε περισσότερες από 60 δικαιοδοσίες”.

Η Standard Chartered, εν τω μεταξύ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Η πραγματικότητα είναι ότι θα γίνονται πάντα προσπάθειες ξεπλύματος χρημάτων και αποφυγής κυρώσεων. Η ευθύνη των τραπεζών είναι η δημιουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων ελέγχου και παρακολούθησης για την προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος εξαιρετικά σοβαρά και έχουμε επενδύσει ουσιαστικά στα προγράμματα συμμόρφωσής μας”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει πρόστιμα, δήλωσε ο Jackson Wong της Amber Hill Capital στο CNBC τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει “περισσότερα πρόστιμα” για την HSBC και την Standard Chartered, είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες δικαστικές υποθέσεις “δεν θα εξαφανιστούν”.

Στο ταμπλό, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες 1,81% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,61% και ο Shenzhen υποχωρεί 0,47%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημειώνει πτώση 0,78% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,71% στις 5.822,60 μονάδες. Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Σχετικά Νέα