Αρνητικά έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα, καθώς οι προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων επιβαρύνουν το κλίμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 περιόρισε την πτώση του στο 0,19% στις 520,57 μονάδες με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα, στο -1,2%, ενώ ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 0,3%. Στην εβδομάδα ο Stoxx 600 έχασε 0,26%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά στις 18.693,37 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,26% στις 8.317,59 και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,09% στις 8.094,97 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX35 σημείωσε πτώση 0,58% στις 11.246 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,07% στις 34.490,71.

Η βρετανική εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου Ocado σημείωσε άνοδο 6% καθώς έκλεισαν οι αγορές στο Λονδίνο το απόγευμα της Παρασκευής. Το ράλι ήρθε καθώς οι αναλυτές της JPMorgan αύξησαν την τιμή-στόχο για την εταιρεία στις 450 πένες, από 350 πένες.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street κατέγραψε απώλειες χθες με τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την Πέμπτη, αφού τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν το αφήγημα για “υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, η πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας προκάλεσε προβληματισμούς αυτή την εβδομάδα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου.

Στα μάκρο της ημέρας, βουτιά 2,3% σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για πολύ μικρότερη πτώση της τάξης του 0,4% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μεταξύ, οι βιομηχανικές τιμές στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έπειτα από μείωση 8,2% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) της χώρας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι βιομηχανικές τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, ανέφερε η INE.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα