Αργεντινή: Τις έκαψαν ζωντανές γιατί ήταν ομοφυλόφιλες

Ένα έγκλημα μίσους έχει σοκάρει, όχι μόνο την Αργεντινή όπου συντελέστηκε, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο καθώς τρεις γυναίκες κάηκαν ζωντανές μετά από εμπρησμό στο σπίτι που έμεναν στο Μπουένος Άιρες γιατί ήταν ομοφυλόφιλες.

Ο εμπρησμός έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας 6 Μαΐου. Η πρώτη γυναίκα, 52 ετών, είχε υποκύψει αμέσως μετά τον εμπρησμό, η δεύτερη, συνομήλική της, την περασμένη Τετάρτη και η τρίτη υπέκυψε την Κυριακή (12/05/2024).

Ο εμπρησμός έγινε στη συνοικία Μπαράκας, σε conventillo, είδος πανσιόν όπου διαμένουν πολλά νοικοκυριά, συχνά ενοικιάζοντας μόνο ένα δωμάτιο και σύμφωνα με μαρτυρίες ένας 62χρονος που ζει στο κτίριο για χρόνια, γπέταξε έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό —κοκτέιλ μολότοφ— στο δωμάτιο όπου ζούσε ζευγάρι λεσβιών και φιλοξενείτο τρίτη.

Περίπου τριάντα ένοικοι του ακινήτου χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα. Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου αφού προσπάθησε να αυτοακρωτηριαστεί.

Ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη έχουν εκφραστεί ως τώρα για το κίνητρο ή το υπόβαθρο της επίθεσης, όμως η Ομοσπονδία ΛΟΑΤΚΙ+ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκριναν πως πρόκειται για «έγκλημα μίσους».

Η υπουργός Γυναίκας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες —όπου η κυβέρνηση είναι περονιστική, αντίπαλη αυτής του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι— κατήγγειλε από την πλευρά της πως επρόκειτο για «έγκλημα λεσβιοφοβίας», προσθέτοντας πως δεν «πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» και ότι ακολουθεί τη ρητορική μίσους που εκφέρεται με «ανεύθυνο» τρόπο από την κυβέρνηση.

Για το δημοσιογραφικό δίκτυο που έχει στρατευτεί υπέρ της ποικιλομορφίας «Presentes», το έγκλημα στο Μπαράκας είναι αντανάκλαση «της κρίσης της στέγης» όσο και αυτής του «λόγου μίσους».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μιλέι έλαβε μέτρα, ή έκανε εξαγγελίες, εναντίον συμβόλων του φεμινισμού της πολυμορφίας. Το υπουργείο Γυναικών καταργήθηκε, το Εθνικό Ινστιτούτο Κατά των Διακρίσεων ανακοινώθηκε πως θα κλείσει, ενώ θα καταργηθεί επίσης η φρασεολογία χωρίς αποκλεισμούς στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων — όπου πάντως δεν ήταν παρά απλή σύσταση.

Ο πρόεδρος Μιλέι, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο» και «αναρχοκαπιταλιστή» ενώ οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, έχει πει επανειλημμένα ότι στο όνομα της «ελευθερίας» είναι υπέρ των ενώσεων προσώπων του ιδίου φύλου, «δύο, τριών, ή ακόμη και 50 αν θέλουν» ή «με ελέφαντα, αν υπάρχει συναίνεση».

Στο περιβάλλον του και στη σφαίρα επιρροή του πάντως προσωπικότητες έχουν υιοθετήσει λόγο που δημιουργεί, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ομοφοβική ατμόσφαιρα. Συνεργάτης —και βιογράφος— του προέδρου, ο Νικολάς Μάρκες, πρόσφατα δήλωσε πως θεωρεί «νοσηρή» και «αυτοκαταστροφική» συμπεριφορά την ομοφυλοφιλία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα