

Το βραβείο της ειρήνης θα τιμήσει την ελευθερία του Τύπου ή την Γκρέτα Τούνμπεργκ; Αυτό της λογοτεχνίας θα δοθεί στον Μισέλ Ουελμπέκ ή στη γεννημένη στην Αντίγκουα αμερικανίδα συγραφέα Τζαμάικα Κίνκεϊντ: η σεζόν των βραβείων Νόμπελ αρχίζει τη Δευτέρα και οι φήμες για τα φαβορί οργιάζουν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα βραβεία της λογοτεχνίας και της ειρήνης, τα οποία ανακοινώνονται στις 8 και 9 Οκτωβρίου αντιστοίχως, συγκεντρώνουν συνήθως όλα τα βλέμματα.
Όμως σε μια χρονιά η οποία έχει σφραγιστεί από τη σοβαρότερη πανδημία που έχει σημειωθεί εδώ κι έναν αιώνα και από μια μείζονα οικονομική ύφεση, τα βραβεία της ιατρικής τη Δευτέρα, της φυσικής την Τρίτη, της χημείας την Τετάρτη και της οικονομίας στις 12 Οκτωβρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρόλο που οι επιστημονικές επιτροπές ορκίζονται ότι δεν θα αφεθούν να επηρασθούν από την επικαιρότητα.
«Η πανδημία είναι μια μεγάλη κρίση για την ανθρωπότητα, όμως φανερώνει πόσο πολύ είναι σημαντική η επιστήμη», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων που δημιουργήθηκαν από τον σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ.
Ειναι πάντως απίθανο κάποιο βραβείο να δοθεί για εργασίες οι οποίες συνδέονται απ’ ευθείας με την Covid-19, καθώς η έρευνα που στέφεται με Νόμπελ παίρνει συχνά χρόνια για να επαληθευθεί.
Για το 101ο βραβείο για την ειρήνη, το οποίο απονέμεται στο Όσλο ενώ τα άλλα βραβεία απονέμονται στη Στοκχόλμη, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως όλα είναι ανοιχτά.
Σχετικά Νέα
-
Ερντογάν: «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας αξιοσέβαστης ηγέτης με σημαντικές πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό»
Την στάση που είχε ο Πάπας Φραγκίσκος για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο.
-
Πάπας Φραγκίσκος: Ο ταπεινός «Πάπας των Φτωχών» που έβγαζε selfies και δεν δίσταζε να δακρύσει δημόσια
Πάπας Φραγκίσκος. Το ημερολόγιο γράφει Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025, όταν ο ταπεινός.
Πάπας Φραγκίσκος: Οι 8 επικρατέστεροι για να τον διαδεχθούν – Ανάμεσά τους ένας Ασιάτης και δύο μαύροι
Η Καθολική Εκκλησία μπαίνει σε περίοδο «Sede Vacante» μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου,.
Λευκός Οίκος για Πάπα Φραγκίσκο: «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη» – Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Ποντίφικα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά από σκληρές μάχες που έδωσε με τα σοβαρά προβλήματα υγείας.