Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού: Δεν επιθυμούμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία δεν επιθυμεί ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε κάποια άλλη χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θέλει να μετατραπεί η περιοχή σε «Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, διακηρύσσουμε πως εμείς οι ίδιοι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και πως δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος μας είναι να γίνει σεβαστό το Μοντρέ. Ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Να μη μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε “Μέση Ανατολή”» δήλωσε ο ναύαρχος Τατλίογλου, μιλώντας στην τελετή για την 133η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού.

Επισήμανε επίσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας αγώνας ισχύος και είπε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και υπάρχουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους. Ωστόσο, η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), στα νότια της Κύπρου, και η Ελλάδα, στα νότια της Κρήτης, ανακοινώνουν διάφορες ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τον πλούτο που βρίσκεται εκεί».

Ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε, τέλος, ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το μπλοκ την παρέχουν η Γαλλία και η Αμερική. Με αυτή την υποστήριξη, αποτελούν ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Σκοπεύουν να αποτρέψουν το τουρκικό Ναυτικό με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων».

πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα