

Ημέρα περίσκεψης και μεγίστης θλίψης αποτελεί, όχι μόνο για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα, η ημέρα κατά την οποία ο ιερός ναός του Της Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ζωντανό μνημείο της δόξας της Ορθοδοξίας μας αλλά και το ορατό σύμβολο της λειτουργικής τελειότητας της Εκκλησίας μας, μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε ισλαμικό τέμενος.
Αυτό επισημαίνει σε εγκύκλιο του για τη μαύρη αυτή ημέρα για την Ορθοδοξία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Όπως είναι προφανές, υπογραμμίζει, δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη για τη μετατροπή του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, καθώς υπάρχει πληθώρα τζαμιών στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.
Η απόφαση αυτή, σημειώνει επιπρόσθετα, έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Τρία χρόνια μετά, επισημαίνει, συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και για την επαναλειτουργία του μνημείου, τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Οι κραυγές μέσα από τους αιματοβαμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας φωνάζουν εδώ και αιώνες για δικαιοσύνη και σεβασμό των μειονοτήτων της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καλεί όλους να προσευχηθούμε θερμά, ώστε το ιερό αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, με τον εκπληκτικό τρούλο του, να γίνει ξανά χώρος φιλόξενος για όλους τους ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ιδιοκτήτες ή εφοπλιστές πλοίων κατασκευασμένων στην Κίνα θα υποχρεούνται να πληρώνουν νέα κόστη.
Σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη βόρεια Χιλή, σύμφωνα με.
Αγανακτισμένη η ΔΕΕΣ από το νέο πλήγμα σε εγκατάστασή της στη Γάζα
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη.
Οι ΗΠΑ αποσύρουν 600 στρατιώτες από τη Συρία – Εντείνεται η ανησυχία για την ανασύνταξη του ISIS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν περίπου 600 στρατιώτες από τη Συρία, αφήνοντας λιγότερους από.