Αρ. Πελώνη: Η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία θα πρέπει να προωθηθεί με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο

Είναι σαφές το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν πρέπει να υπάρχει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη σκιά των τελευταίων δηλώσεων του Ακάρ ο οποίος επαναφέρει την απειλή του μεταστευτικού κύματος και παράλληλα αναφέρεται στην πώληση των υποβρυχίων και την ανάγκη να μην υπάρχουν περιορισμοί προς την Τουρκία ως προς τα αμυντικά θέματα.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, πρόσθεσε η κ. Πελώνη.

«Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τα ευρωτουρκικά ζητήματα, παραμένει η θέση της ελληνικής πλευράς, ότι η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία την οποία και στηρίζει, θα πρέπει να προωθηθεί με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. Που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία να δείξει εποικοδομητική διάθεση και να αποφύγει προκλητικές ενέργειες», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση, για την απευθείες επαφή που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, η κ Πελώνη εξήγησε ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό. «Απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών την οποία ωστόσο πρακτικά κάποιος θα πρέπει να κανονίσει και διευθετήει. Αρμόδιοι για να το κάνουν αυτό είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η κ. Σουρανη, και ο ομόλογός της, ο κ. Καλίν», είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα