Απώλειες στις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας επιβάρυνε και σήμερα το κλίμα,

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 373,79 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,78% στις 11.952,41 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,81% στις 5.281,37 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 1,41% στις 7.231,04 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,12% στις 20.136,39 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.114 μονάδες, με απώλειες 1,28%.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, στη σημερινή συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 3%, μετά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 7%.

Η διάθεση των επενδυτών έχει πληγεί από το νέο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, μετά και την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, την Κυριακή, να αποκλείσει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei από την αμερικανική αγορά, Γεγονός που εγείρει φόβους ότι η κόντρα Ουάσιγκτον – Πεκίνου μπορεί να εξελιχθεί σε τεχνολογικό πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, το βλέμμα των επενδυτών έχει στραφεί και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σήμερα κλήθηκαν να ψηφίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, το κλίμα επιβαρύνει και η αβεβαιότητα γύρω από την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προς την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, ιδιαίτερα αφού η νέα συμφωνία αποχώρησης που παρουσίασε αναμένεται να απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Επιβαρυντικά συνέβαλαν και τα μάκρο της ημέρας, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η εταιρεία Markit έδειξαν ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη παρέμεινε το Μάιο σε αδύναμα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες τον Μάιο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

“Στα τρέχοντα επίπεδα, ο δείκτης PMI δείχνει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών στις 47,7 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 52,5 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Απρίλιο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι μέτοχοι της Deutsche Bank συγκεντρώθηκαν σήμερα για την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, όπου ήταν έκδηλη η ανησυχία τους σχετικά με τη στρατηγική της τράπεζας. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση πάνω από 2%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Royal Mail, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters ότι η ιδιωτικοποιημένη ταχυδρομική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποκλείεται να περάσει και πάλι στα χέρια του κράτους. Συγκεκριμένα, η μετοχή κατέγραψε απώλειες σχεδόν 11%.

Σχετικά Νέα