Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται στην πλειονότητά τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, με αυτό του Χονγκ Κονγκ να ηγείται των απωλειών, καθώς χθες ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε “Aa3” από “Aa2”, λέγοντας ότι η άποψή του για τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι “χαμηλότερη από ό,τι προηγουμένως”.

”Η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως την άποψη του Moody’s ότι η ισχύς των θεσμών και διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ είναι χαμηλότερη από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου.

Ωστόσο, ένας οικονομολόγος δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι η υποβάθμιση “πιθανώς να μην αποτελεί μεγάλο θέμα”.

Σε αυτό το κλίμα, Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολισθαίνει 2,82% στις 27.973 μονάδες.

Στην Κίνα ο Shanghai composite έχασε 1,41% στις 3.052 μονάδες, ενώ ο Shenzhen σημείωσε απώλειες 1,27% στις 10.973 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 2.239, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,91% στις 23.864 μονάδες. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της στο -0,1% διατηρώντας παράλληλα το στόχο αποδόσεως των 10ετών ομολόγων γύρω στο 0%, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Όσον αφορά την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας και τιμών, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας “αναμένεται πιθανότατα να συνεχίσει να αναπτύσσεται” μέσα στο δημοσιονομικό έτος του 2021.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 0,19% στις 7.066 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές “παραμένουν υποτονικές” καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2019 και το 2020 σε 2,9% και 3,3% αντίστοιχα.

“Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη. Εξακολουθεί να βασίζεται σε ανάκαμψη των πιεσμένων και κινούμενων κάτω των δυνατοτήτων τους αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, καθώς η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες σταθεροποιείται περίπου στα σημερινά επίπεδα”, ανέφερε σε γραπτή δήλωση της η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα