Απασχόληση συνταξιούχων: Ανοίγει η πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεων

Η περικοπή κατά 30% στη σύνταξη, όσων συνταξιούχων επέλεγαν παράλληλα να εργαστούν έχει καταργηθεί πλέον και από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο μια παρακράτηση 10% στο μισθό τους, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ενώ θα μπορούν σύντομα να εγγραφούν στην πλατφόρμα του Ε-ΦΚΑ με κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ότι είναι και απασχολούμενοι.

Κατόπιν, η πλατφόρμα, θα κάνει διασύνδεση με ΕΡΓΑΝΗ, Εφορία και ΕΦΚΑ, θα ενημερώνει και τον εργοδότη ότι πρέπει πια να παρακρατά κάθε μήνα το 10% των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος για να τα αποδίδει.

Αυτές οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024.
Οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν, διότι αν δεν το δηλώσουν μπορεί να υπάρξει πρόστιμο, αν βρεθεί, ίσο ακόμα και με 12 συντάξεις.
Από την παρακράτηση του 10% υπέρ ΕΦΚΑ, το 7,7% θα πηγαίνει στην κύρια σύνταξη και το 2,3% στην επικουρική σύνταξη.
Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες.

Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.

Επίδομα μητρότητας

Όσον αφορα την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας είναι πλέον στα 780 ευρώ, ίσο με τον κατώτατο μισθό, κι αφορά όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές.

Είναι η ίδια πλατφόρμα για όλες και ισχύει για εννέα μήνες. Η μητέρα μπορεί να παραχωρήσει και να μεταβιβάσει τους επτά μήνες στον πατέρα.

Έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.

Θα είναι μια απλή διαδικασία, και η είσοδος στην πλατφόρμα που ανοίγει θα γίνεται με τους κωδικούς taxis, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα