Αντιδράσεις ΚΙΝΑΛ στη Βουλή – Δεν επιτράπηκε η παρέμβαση Παπανδρέου

Τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η απόφαση του προεδρεύοντος της Ολομέλειας Θανάση Μπούρα να τηρηθεί ο Κανονισμός της Βουλή και να μην υπάρξει εξαίρεση για παρέμβαση εκτός σειράς των ομιλητών, του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να πάρει το λόγο κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος του, την οποία υπέγραφε αλλά δεν είχε εγγραφεί ως επερωτών ομιλητής, ο κ. Μπούρας απάντησε ότι πρέπει να τηρηθεί ο Κανονισμός της Βουλής, που όπως είπε, «δεν προβλέπει παρεμβάσεις πρώην πρωθυπουργών στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

«Η μόνη ρητή αναφορά είναι στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Αν ήθελε εξαιρέσεις ο νομοθέτης θα το έβαζε ρητά και για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απλώς θέλετε να μου στερήσετε το λόγο», αντέτεινε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, απέδωσε στον προεδρεύοντα της Ολομέλειας, «πολιτική σκοπιμότητα στην ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής». «Δεν θα σας αφήσω όμως και θα μιλήσει αντ΄εμού ο κ. Παπανδρέου. Σας ευχαριστώ πάντως γιατί με τις σκοπιμότητές σας μας διευκολύνετε κάθε φορά που το κάνετε», προσέθεσε ο κ. Κεγκερόγλου παραχωρώντας τη σειρά του στον πρώην πρωθυπουργό.

«Εφαρμόζεται ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τον κανονισμό για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», επέμεινε ο κ. Μπούρας.

«Για εμάς, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην σημερινή συζήτηση έχει θεσμική αξία και είναι βαρύνουσας σημασίας. Αντιλαμβάνομαι την επίκληση σας στον Κανονισμό της Βουλής, σεβόμαστε την απόφαση σας αλλά δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε ούτε να συμφωνήσουμε», αντέδρασε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Ισχυρότερος όλων είναι ο Κανονισμός της Βουλής που προσδιορίζει ακριβώς τη διαδικασία. Εσείς θέλετε την εξαίρεση του, που μπορεί να γίνει κανόνας», σχολίασε ο κ. Μπούρας.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου, επέμεινε ότι ο προεδρεύων του Σώματος έκανε αυθαίρετη ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. «Κάνατε μια αυθαίρετη ερμηνεία του Κανονισμού μη επιτρέποντας σε έναν πρώην πρωθυπουργό να μιλήσει. Είναι λάθος και απρέπεια για τον δημοκρατικό πολιτισμό που πρέπει να δεσπόζει και κακή ερμηνεία του Κανονισμού που έχει κάποια σκοπιμότητα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα