Αντιδράσεις για Τραμπ και Υψώματα του Γκολάν

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική ενέργεια του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει επισήμως τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.

Εκτός από την Συρία η οποία χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως τον «κύριο εχθρό» των Αράβων, σε υψηλούς τόνους ήρθε και η αντίδραση από το Ριάντ.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και έκανε λόγο για «κατεχόμενη αραβική γη». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία τονίζεται ότι η κίνηση του Τραμπ αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση τόσο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όσο και του διεθνούς δικαίου.

«Εκλογικό δώρο» προς τον Νετανιάχου χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ η Άγκυρα δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε «ό,τι κι αν κάνετε (σ.σ. για τον Νετανιάχου), που διχάζει ακόμα και τον ίδιο του τον λαό, που βομβαρδίζει τη Γάζα, σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, για αυτόν τον τύραννο, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι προσπάθειες της Αμερικής είναι μάταιες».

«Αυτή η ατυχής απόφαση… καταδεικνύει ότι η αμερικανική διοίκηση συνεχίζει την προσέγγισή της να αποτελεί μέρος του προβλήματος, παρά μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Άγκυρα.

Από την πλευρά της η Ρωσία διατύπωσε ανησυχία για τυχόν νέο κύμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

ΟΗΕ: Δεν έχει αλλάξει το καθεστώς
«Άκυρη» χαρακτηρίζε, πάντως, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ ο ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς να δηλώνει πως «σαφές ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» και να προσθέτει ότι «η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Σχετικά Νέα