Ανοίγει και πάλι ο μακεδονικός τάφος στην Σπηλιά Εορδαίας

Από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, για επτά μήνες θα λειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος στην Σπηλιά Εορδαίας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, επισκέφτηκε για άλλη μια φορά έναν τόπο όπου το αποτύπωμα της ιστορίας είναι έντονο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
H Χαρά Στυλιανάκου, αρχαιολόγος, εξηγεί ότι ο διθάλαμος τάφος ανήκει στο βασίλειο της Εορδαίας, το οποίο μαζί με την Ελιμιώτιδα, Τυμφαία, Ορεστίδα, Λυγκηστίδα, Πελαγονία και Δερρίοπο ανήκαν στην Άνω Μακεδονία. Με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού, χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Ανοίγει και πάλι ο μακεδονικός τάφος στην Σπηλιά Εορδαίας
Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του κόσμου η αρχαιολογική υπηρεσία κρατά ανοικτό τον χώρο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και για αυτόν το λόγο υπεγράφη σύμβαση για την πρόσληψη φύλακα του χώρου.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανάκου, υπάρχει ένα εκτεταμένο νεκροταφείο και υπάρχουν ενδείξεις των ελληνιστικών χρόνων, ενώ οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές και να φέρουν στο φως ευρήματα από την προϊστορική περίοδο.

Ανοίγει και πάλι ο μακεδονικός τάφος στην Σπηλιά Εορδαίας

Πάντως, η σύγκριση με άλλα μνημεία μεταθέτει την χρονολόγηση του τάφου σε πρωϊμότερη περίοδο, στον 4ο π.Χ. αιώνα. Σχεδόν σαράντα χρόνια από την ανασκαφή του το ταφικό μνημείο βοηθά στην κατανόηση της ζωής και των εθίμων των αρχαίων Μακεδόνων. Η ανθρωπολογική εξέταση κατέγραψε επτά ή οκτώ νεκρούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον κόσµο συνοδευόµενοι, σύμφωνα µε τα πανελλήνια έθιµα, από προσωπικά, αλλά και συμβολικά θρησκευτικά αντικείμενα πόρπες, μαχαίρια, αγγεία, πινάκια, αμφορείς, μυροδοχεία, λύχνους, ειδώλια και νομίσματα.

Ανοίγει και πάλι ο μακεδονικός τάφος στην Σπηλιά Εορδαίας

Η Εορδαία ήταν τόπος καταγωγής σημαντικών ανδρών μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, σίγουρα γιός της Αρσινόης της Μακεδονίας, ενώ ο πατέρας του εικάζεται ότι ήταν είτε ο ευγενής Λάγος, είτε ο Φίλιππος ο Β΄, οπότε ήταν ετεροθαλής αδελφός του Μ. Αλεξάνδρου. Η αρχαιολογική σκαπάνη αδυνατεί να εισχωρήσει σε ανέγγιχτα οικογενειακά μυστικά. Προς το παρόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα