Άνοδος στις ευρωαγορές

Έντονα ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη σε κλίμα αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Ιράν δεν θα δώσουν συνέχεια στις εχθροπραξίες των προηγούμενων ημερών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Λίγο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, η Τεχεράνη έσπευσε να διαβεβαιώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», επισημαίνοντας ότι η επίθεση της Τετάρτης «ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Διάθεση αποκλιμάκωσης διέγνωσαν οι αναλυτές και στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τις απειλές των προηγούμενων ημερών. Στο διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «αγκαλιάσουν την ειρήνη με όσους την επιδιώκουν».

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,65% στις 420,99 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει 1,3% στις 13.488,69 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,5% στις 6.062,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 7.603,12 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το Νοέμβριο, μετά την πτώση των προηγούμενων δύο μηνών.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,7% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σχετικά Νέα