Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις επικρατούν τη Δευτέρα στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας “Πρώτης Φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γεγονότος που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία των πιο ευμετάβλητων επενδυτικών assets.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η διαφαινόμενη επίτευξη πολιτικής σταθερότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ευρεία νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, που δημιουργεί αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,73%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών, με 1,3%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι και χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άνοδο κατά μέσο όρο 1,2%, ενώ εκείνες του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών 1,1%.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τη ρύθμιση μεγάλου μέρους των εμπορικών διαφορών τους, με τις νομικές λεπτομέρειες να είναι το τελευταίο στάδιο πριν την υπογραφή της. Η συμφωνία ανοίγει δρόμο για την υπέρβαση μιας εμπορικής διαμάχης που διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις για ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, όπως ο ακριβής όγκος των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα αγοράσει η Κίνα, καθώς και οι δράσεις που θα αναλάβει το Πεκίνο για τον ισοσκελισμό του διμερούς εμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν τόνισε στο δίκτυο CNBC το Σάββατο ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2020 και ότι η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα γίνει κλιμακωτά και σε στάδια.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλωσορίσει εντός της ημέρας τους 109 νέους Συντηρητικούς βουλευτές στο κοινοβούλιο του ΗΒ, υποσχόμενος να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στο Brexit, αλλά και στην αύξηση των πόρων προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS).

Σε εταιρικά νέα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι η κινεζική BAIC σχεδιάζει να διπλασιάσει το μερίδιό της στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, προκειμένου να κερδίσει θέση στο Δ.Σ. της και να ανταγωνιστεί περαιτέρω την Geely.

Η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS) βλέπει τη μετοχή της να κερδίζει 3,2%, καθώς οι βρετανικές μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται εν μέσω ευφορίας για τη νίκη Τζόνσον.

Η μετοχή της Electrolux “βυθίζεται” κατά 10,7%, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της σουηδικής εταιρείας οικιακών συσκευών προειδοποίησης για την κερδοφορία λόγω κόστους αλλαγών της δομής της παραγωγής της στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της Tullow Oil υποχωρεί κατά 9,9%, καθώς ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τα προβλήματα των δραστηριοτήτων του στη Γκάνα.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κινούνται ανοδικά, μετά την ανακοίνωση ότι η ιταλική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο σωτηρίας της μη εισηγμένης, συνεταιριστικής τράπεζας Popolare Di Bari.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα