Άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ – Ξεπέρασε το 1,6%

Τα επίπεδα του 1,6% ξεπέρασε νωρίτερα εντός της ημέρας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας υψηλό άνω του ενός έτους.

Αυτή την ώρα, η απόδοση κινείαι στο 1,525%, αυξημένη κατά 14 μονάδες βάσης μέσα στην ημέρα. Μία μονάδα βάσης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,01%. Νωρίτερα η απόδοση άγγιξε το 1,614%, την υψηλότερη από τις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε το 2,323%. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα προς την τιμή τους.

Η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανή αιτία τους είναι ο πληθωρισμός και όχι η οικονομική ανάκαμψη. Το 10ετές T-Bond έκλεισε τον Ιανουάριο με απόδοση στο 1,09%. Στο τέλος του 2020, κινείτο αρκετά κάτω του 1%. Έχει έτσι κερδίσει μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, τεραστια ταχύτητα για την αγορά ομολόγων, σε μια εποχή ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Το αμερικανικό 10ετές κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα του 1,5% για πρώτη φορά από τις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Μολονότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση (σε σχέση δηλαδή με τον Ιανουάριο του 2020), οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων, οι πωλήσεις διαρκών αγαθών και οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών δείχνουν πληθωριστικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ καθησυχάζουν σχετικά με τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα