Άνοδος στη Wall Street και τις ευρωαγορές

Κέρδη σημειώνει η Wall Street μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα ο Dow ενισχύεται 0,83%,ο S&P 500 1,41% και ο Nasdaq 2,64%. Μετά το χθεσινό διεθνές sell off με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και οι ευρωαγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx600 κατέγραψε άνοδο 1,53%, ο Dax 1,83%, ο Ftse 1,17% και ο Cac 1,86%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καταγράφουν εκ νέου υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στη μείωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα είναι 50 μονάδων.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ
«Οι επενδυτές φαίνεται πως ικανοποιούνται από τα νέα στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και πιστεύουν πως η τραπεζική κατάρρευση των Silicon Valley Bank και της Signature Bank, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μπορεί να ανατρέψουν τη νομισματική πολιτική της Fed για αύξηση επιτοκίων» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Ειδικότερα, υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο.Συγκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4% επιβραδύνοντας επίσης από το 0,5% που είχε προηγηθεί, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τα δύο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την επιτάχυνση κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό μείωσε την ετήσια αύξηση του ΔΤΚ στο 6,0% τον Φεβρουάριο, τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,4% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% μετά από αύξηση 0,4% τον Ιανουάριο. Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,5% μετά από αύξηση 5,6% τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τόσο ο ΔΤΚ όσο και ο βασικός ΔΤΚ θα ανέβαιναν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό που λένε οι οικονομολόγοι ότι απαιτείται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%.

Οι απολύσεις της Meta δίνουν… «φτερά» στο Νasdaq
Πιο έντονα ανοδικά κινείται ο Nasdaq με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά το σχέδιο περικοπών που ανακοίνωσε η Meta, εκτιμώντας πως οι κινήσεις της διοίκησης της εταιρείας θα ενισχύοσουν τα οικονομικά της μεγέθη. O διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο την Τρίτη ότι η εταιρεία θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους, καθώς η Meta συνεχίζει να χάνει τη δυναμική της και να περιορίζει τα έξοδα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο νέος γύρος απολύσεων ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο περικοπών, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και αφορούσε πάνω από 11.000 εργαζομένους, που αντιστοιχούσε περίπου στο 13% του συνολικού προσωπικού της Meta.

«Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε: μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι ηγέτες των οργανισμών θα ανακοινώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης που επικεντρώνονται στην ισοπέδωση των οργανισμών μας, την ακύρωση έργων χαμηλότερης προτεραιότητας και τη μείωση των ποσοστών πρόσληψης», ανέφερε ο Zuckerberg στην ανάρτηση.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κλείσει 5.000 επιπλέον ανοιχτούς ρόλους που δεν έχει ακόμη καλύψει.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει το 2023 ως το «έτος αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, κατά το οποίο η εταιρεία στοχεύει να γίνει «ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος οργανισμός». Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε στους αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι η Meta σχεδιάζει «να περικόψει έργα που δεν αποδίδουν ή μπορεί να μην είναι πλέον ζωτικής σημασίας», ενώ ταυτόχρονα «να αφαιρέσει στρώματα μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις ταχύτερα».

Παρόλα αυτά, η Meta συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούνται για την οικοδόμηση του ψηφιακού σύμπαντος που ονομάστηκε metaverse.

Το τμήμα Reality Labs της εταιρείας που είναι επιφορτισμένο με τη δημιουργία του metaverse έχασε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε έσοδα 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα