Άνοδος αλλά και επιφυλακτικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Επιχείρηση ανάκαμψης από το τετραήμερο πτωτικό σερί κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως διατηρεί την επιφυλακτικότητά του, αλλά και την επιλεκτικότητα του εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,68% στις 645,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.559,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,63% στις 360,29 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να προσπαθεί να ανακάμψει από το τετραήμερο πτωτικό της σερί, εν μέσω όμως έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Οι αντιδράσεις που εμφανίζονται όμως στο ταμπλό έχουν τεχνικό χαρακτήρα, με την επιφυλακτικότητα των αγοραστών να είναι έκδηλη και τις κινήσεις να είναι μετρημένες.

Και όλα αυτά την ώρα που η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αναμένει τις εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα του νέου σχεδίου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης -18ης Ιουλίου.

Ουσιαστικά, οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν μία συμβιβαστική λύση για το σχέδιο με τα κράτη του “Βορρά” να πιέζουν για διετή αντί για τετραετή διάρκεια του “πακέτου” δανείων και επιδοτήσεων (κάτι που θα καταστήσει, αν περάσει ως θέση, πολύ δύσκολη την πλήρη εφαρμογή του), αλλά και για την εισαγωγή όρων και προϋποθέσεων που θεωρούνται δυσβάσταχτες και μη ανεκτές για κράτη όπως η Ελλάδα, όπως πρόσφατα κατάστησε σαφές και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά την ώρα που ο ΣΕΤΕ προειδοποίησε ότι ενώ ο τουρισμός έφερε πέρσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, φέτος, στο καλάθι του τουρισμού έχουν μπει μόλις 600 εκατ. ευρώ (μέχρι και τον Μάρτιο σύμφωνα με την ΤτΕ). “Έσοδα πάνω από πέντε δισ. φέτος συνολικά θα πρέπει να θεωρηθούν επιτυχία” ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ρέτσος.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει κέρδη 3,05%, με τον Σαράντη, τον Titan και την Aegean να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του 1% είναι και η άνοδος σε Λάμδα, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Alpha Bank, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, , ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Jumbo και Ελλάκτωρ. Ο ΟΤΕ χάνει 2,80%.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα