Άνοδος 1% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στις περικοπές παραγωγής

Με κέρδη που ξεπέρασαν και το 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα συμβόλαια του πετρελαίου, αν και τα επίπεδα των αποθεμάτων των ΗΠΑ περιόρισαν την ώθηση που δίνουν στις τιμές οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 76,95 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,9% ή 66 σεντς.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI πρόσθεσε 79 σεντς στην τιμή του ή 1,1% και έκλεισε στα 72,53 δολ. το βαρέλι.

“Τα συμβόλαια του πετρελαίου δείχνουν να βρίσκονται σε μία διελκυστίνδα μεταξύ επιβράδυνσης της ζήτησης ειδικά στο ντίζελ και των περικοπών που αναμένονται από τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία”, αναφέρει ο Ντένις Κίσλερ της BOK Financial.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ συνολικά ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περικοπές που έτρεχε ήδη έως το τέλος του έτους.

Από την άλλη όμως, τα απροσδόκητα μεγέθη που έδειξαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ σήμερα επανέφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 500.000 ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση κατά 1 εκατ. Παράλληλα, η έκθεση της EIA έδειξε εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2,7 εκατ. βαρέλια και κατά 5,1 εκατ. βαρέλια του ντίζελ, έναντι εκτιμήσεων για πολύ μικρότερη άνοδο κατά 750.000 και 1 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Κάτι μάλιστα που ήρθε την εβδομάδα της αργίας του “Memorial Day”, κατά την οποία είθισται να είναι αυξημένη η κατανάλωση λόγω οδικών ταξιδιών.