Ανοδικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, αλλά οι αναταραχές στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,86% στις 362,88 μονάδες με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφει άνοδο 1,9%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,40%, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται 1,33% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,98%.

Οι επενδυτές διεθνώς συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις συνεχιζόμενες αναταραχές στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού από αστυνομικό της Μινεάπολης.

Οι πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των αναταραχών το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ), καλώντας περαιτέρω αστυνομικές δυνάμεις και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ για μία ακόμη νύχτα διαδηλώσεων.

Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. θα παραμείνει σε ισχύ για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αλλά αυτό δεν σταμάτησε εκατοντάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους.

Τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα και στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Ο σύμβουλος σε ζητήματα υγείας του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, εξέφρασε την Τρίτη τις ανησυχίες του για την “ανθεκτικότητα” ενός πιθανού εμβολίου κορονοϊού, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα ένα εμβόλιο να μην παρέχει μακροχρόνια ανοσία.

Στα επιχειρηματικά νέα, διεύρυνση ζημιών κατέγραψε η Deutsche Lufthansa AG για το πρώτο τρίμηνο του 2020 εν μέσω των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 2,12 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο από ζημιές 342 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα έσοδα υποχώρησαν 18% στα 6,44 δισ. ευρώ από 7,84 δισ. ευρώ, ενώ οι προσαρμοσμένες ζημιές προ τόκων και φόρων διευρύνθηκαν στα 1,22 δισ. ευρώ από 336 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Εποπτικό της Συμβούλιο ενέκρινε το κρατικό πακέτο βοήθειας των 9 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Lufthansa καταγράφει πτώση 0,04%.

Σχετικά Νέα