Ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

O Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 935,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.263,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,05% στις 638,93 μονάδες.

Το “ταβάνι” του 2021, οι 930 μονάδες, διασπάστηκαν μετά από ένα ισχυρό διήμερο στην αγορά, με το στοίχημα όμως τώρα να είναι η παραμονή πάνω από το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο της εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί τις όποιες πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως θα εκδηλωθούν με τέτοιον τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο αυτά τα τόσο κρίσιμα επίπεδα, τα οποία σημειωτέων έβαλαν στοπ στους long πολλές φορές το προηγούμενο χρόνο.

Την ίδια ώρα, η εστίαση σαφώς θα παραμείνει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος όχι μόνο έχει υπεραποδώσει σε αυτό το μίνι ράλι αλλά ουσιαστικά το έχει οδηγήσει, με τον κλαδικό να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το κρίσιμο επίπεδο των 640 μονάδων. Και όπως υπενθυμίζει σήμερα ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, η ολοκλήρωση μιας ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τη ζώνη των 640 με 650 μονάδων θα ανοίξει το τοπίο για τον μεγάλο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς το πέρασμα των 800 μονάδων μιας που το εν λόγω έδαφος των 150 μονάδων δεν έχει ισχυρές αντιστάσεις λόγω της άτακτης βύθισης που προκάλεσε το άκουσμα της επερχόμενης υγειονομική κρίσης τον Φλεβάρη του 2020.

Πάντως αυτό που αναμένεται από την πλειονότητα των αναλυτών σήμερα είναι το ΧΑ να αναλώσει κάποιες δυνάμεις τις επόμενες ημέρες ώστε να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, αναμένοντας επίσης το βράδυ της Παρασκευής την ετυμηγορία της Fitch. Αυτή, αν και φυσικά δεν θα κάνει τη μεγάλη διαφορά προς τη χαμένη (από την κρίση) επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, θα δώσει προφανώς αρκετά στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας και των τραπεζών, τα οποία θα συνυπολογιστούν στις επενδυτικές στρατηγικές, ειδικά τις δωδεκάμηνες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη 1,03%, με τις Jumbo, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Motor Oil να ακολουθούν με μικρή άνοδο.

Στον αντίποδα, η Λάμδα χάνει 1,09%, με τις Eurobank, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Alpha Bank να διορθώνουν ελεγχόμενα. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ, η Aegean και ο Σαράντης.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα