Ανοδική προσπάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Προσπάθεια ανόδου κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει στο πλευρό του την άνοδο στους περισσότερους τίτλους του, αλλά απέναντί του τη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,68% στις 545,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.325,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,50% στις 333,35 μονάδες.

Μονοδιάστατη η επικαιρότητα που επηρεάζει την ελληνική αγορά, με τον κορονοϊό να είναι η λέξη που έχει “στοιχειώσει” τις επιλογές των χαρτοφυλακίων. Και όσο η κρίση του κορονοϊού εξελίσσεται, τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει στις εθνικές οικονομίες, καθώς τα μέτρα “κοινωνικής αποστασιοποίησης” επεκτείνονται και τα εθνικά σύνορα κλείνουν.

Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι εάν η ελληνική οικονομία, ούσα ακόμη ευάλωτη από τη δεκαετή οικονομική κρίση, έχει τη δυνατότητα να βγει χωρίς μεγάλες αδυναμίες από την κρίση του κορονοϊού. Και αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει την έκταση του προβλήματος αλλά πότε αυτό θα τελειώσει.

Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια, η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι το μαξιλάρι ασφαλείας ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο κομμάτι σε περίπου 20 δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες, λειτουργεί υποστηρικτικά για μία αγορά που οι μνήμες του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές είναι ακόμη νωπές.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι πρέπει να ξέρουμε την έκταση του προβλήματος και να γνωρίζουμε πότε ρίχνουμε τα όπλα στη μάχη, συμφωνώντας επί της ουσίας με την αβεβαιότητα που υπάρχει και στους κόλπους της αγοράς.

Πάντως, στις 7 Απριλίου, όταν και θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτός από το διφορούμενο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, θα εξεταστούν και άλλες λύσεις προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, και κατ’ επέκταση και η ελληνική. Μερικές από αυτές είναι η χρήση των κεφαλαίων του ESM, αλλά και ενδιάμεση πρόταση της Γαλλίας για ένα κοινό ταμείο διάσωσης της ΕΕ.

Ταμπλό
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τώρα, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 4,35%, με τις Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Jumbo και Eurobank να ακολουθούν καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 3%. Άνω του +2% κινούνται οι Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Aegean και Λάμδα. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ Φουρλής και Titan χάνουν 1,01% και 1,18% αντίστοιχα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα