Ανοδική η τάση και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Τις δυνάμεις του πάνω από τις 670 μονάδες δοκιμάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση του τελευταίου δεκαημέρου, προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις του profit taking, έχοντας όμως στο πλευρό του την άνοδο επιλεγμένων τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,73% στις 675,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.629,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,98% στις 351,74 μονάδες.

Μετά από την άνοδο των τελευταίων ημερών, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 601 μονάδων στις 22 Μαΐου, πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να ενθυλακώσουν μέρος αυτών των κερδών, χωρίς βέβαια να αλλάξουν την τεχνική εικόνα της αγοράς η οποία βραχυπρόθεσμα παραμένει θετική. Πλέον ο γενικός δείκτης έχει επαφή με το κρίσιμο επίπεδο των 680 μονάδων, η διάσπαση του οποίου θα “βγάλει” κίνηση προς τις 730 μονάδων, διαφορετικά η διόρθωση προς τις 650 μονάδες θα είναι το αντίστροφο σενάριο. Παράλληλα, ο FTSE 25 πλέον “βλέπει” τη ζώνη των 1.635 μονάδων, με την κοντινή του στήριξη να είναι στις 1.600 μονάδες.

Η αγορά πάντως βλέπει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία και να διασώσει τη χρονιά από το δίμηνο της απραξίας, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα για τα έργα στην πραγματική οικονομία που θα μπορούσαν να ανακτήσουν σημαντικό έδαφος του χαμένου ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει και ο Απ. Μάνθος στο Capital.gr σήμερα, τα έργα, που θα εκκινήσουν την οικονομική μηχανή της Ελλάδος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει εκ του συνόλου να σχεδιαστούν και να προταθούν σε τέτοια βάση ώστε να προκαλέσουν κινήσεις ανάπτυξης πολλαπλάσιας αξίας από αυτή που μέχρι σήμερα παραγόταν από το κράτος. Σύμφωνα τώρα με τους τομείς προτεραιότητας της Επιτροπής για τους πόρους των 32 δισ. ευρώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΕΠ) και οι κατασκευές θα πάρουν από την κατανομή 4,27 δισ. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως, όπως έχουν σχολιάσει τις τελευταίες ημέρες οι εγχώριοι αναλυτές, το τεραστίων διαστάσεων πακέτο των 32 δισ. ευρώ που θα έλθει (εάν εγκριθεί τελικώς) στη χώρα, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, ακόμη και αν αυτό είναι διαθέσιμο από το 2021. Σε έναν προεξοφλητικό μηχανισμό, σαν το χρηματιστήριο, μια τέτοια προοπτική θα προσελκύσει κεφάλαια σε κλάδους αιχμής που θα μπορούσαν να “τραβήξουν” όλη την αγορά σε ένα μακρύ κύκλο ανάκαμψης. Και αυτή η χρονική στιγμή είναι σημαντική για τη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα, ώστε αυτή να διοχετευτεί σε, αν μη τι άλλο, ελκυστικές αποτιμήσεις.

Στο ταμπλό τώρα, το +6,32% της Alpha Bank, αλλά και το +3,93% του Titan δίνουν σημαντική ώθηση στην αγορά, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Aegean, Eurobank, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Φουρλή, Εθνική, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Πειραιώς, ΟΛΠ και Jumbo, με τη ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται σε ήπια αρνητικά εδάφη. Ο ΟΤΕ χάνει 1,57%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα