Ανάμεσα στις Συμπληγάδες η Ρουμανία- Χωρίς τέλος η πολιτική αβεβαιότητα

Δύο σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει παράλληλα η Ρουμανία, με τη χώρα να προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη με την «έκρηξη» κρουσμάτων Covid-19 που έχουν «μπλοκάρει» τα νοσοκομεία.

Το διπλό πρόβλημα, απαιτεί εθνικές λύσεις, οι οποίες φαντάζουν άπιαστο όνειρο καθώς η Ρουμανία παραμένει βυθισμένη σε μια πολιτική αβεβαιότητα.

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Νικολάε Σιούκα δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την υποψηφιότητά του για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αφού κατέστη σαφές ότι δεν θα κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να γίνει πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, είχε ζητήσει από τον Σιούκα, ο οποίος είναι πρώην στρατηγός του στρατού και μέλος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), να σχηματίσει κυβέρνηση πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, ο Σιούκα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη ότι «η μαθηματική πραγματικότητα» της πρόθεσης του PNL να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς άλλα κόμματα σήμαινε ότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Το πολιτικό χάος

Η Ρουμανία βρίσκεται σε πολιτική «παράλυση» από τις 5 Οκτωβρίου, όταν η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Φλορίν Κίτσου ανετράπη από το κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση ενός υπουργού που οδήγησε στην αποχώρηση του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η δημόσια δυσαρέσκεια σιγοβράζει για τις πολιτικές εσωτερικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Με περισσότερους από 400 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο, στη Ρουμανία οφείλεται το 40% όλων των θανάτων από Covid στην ΕΕ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Αντρέι Ροθ, επαγγελματίας πληροφορικής από το Κλουζ, παρομοίασε την κατάσταση με μια πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από έξι χρόνια σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι. Η πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες πολίτες, ανατρέποντας την τότε κυβέρνηση. Πρόκειται για τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία «Collective» που έφτασε μέχρι τα βραβεία Όσκαρ.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει για τρίτη φορά να βρει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Ο πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με πολιτικά κόμματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές στον ίδιο οφείλεται το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Ο ρόλος του προέδρου

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Γιοχάνις ήθελε να εδραιώσει τον έλεγχο της κυβέρνησης μέσω ελιγμών μέσα στο δικό του Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL). Έτσι πέρυσι βοήθησε τον προστατευόμενό του Κίτσου στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια τον έβαλε να αντικαταστήσει τον πρώην πρωθυπουργό Λουντοβικ Όρμπαν στο τιμόνι του κόμματος τον Σεπτέμβριο. Χάνοντας όμως την υποστήριξη ο Κίτσου ως πρωθυπουργό, ο Γιοχάνις κατέληξε να αγωνίζεται να βρει έναν διάδοχο που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

«[Ο πρόεδρος] το κατασκεύασε χωρίς σχέδιο», είπε ο Σορίν Ιονίτα, αναλυτής στο Φόρουμ Εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στο Βουκουρέστι. «Δεν υπάρχει μεγάλη συστημική κατανόηση του τι συμβαίνει», συνέχισε.

Ο κορωνοϊός

Παράλληλα, πολιτική διαχείρισης του Covid που ακολούθησαν οι αξιωματούχοι της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική καθώς άφησε απροετοίμαστη τη Ρουμανία. Ο Κίτσου ενθάρρυνε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ιδιαίτερα κίνητρα σε μια χώρα με υψηλά επίπεδα δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια.

«Μετά τον Μάιο, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός άρχισαν να μιλούν για εμβολιασμούς σε παρελθόντα χρόνο», δήλωσε ο Οκταβιάν Γιούρμα, γιατρός και στατιστικολόγος υγείας. «Κηρύχθηκε τεράστια επιτυχία και είπαν ότι η πανδημία τελείωσε στη Ρουμανία», υπογράμμισε.

Η ενεργειακή κρίση

Στο άλλο μέτωπο της Ρουμανίας, την ενεργειακή κρίση, η ενέργεια αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Στην Τιμισοάρα, η κρατική εταιρεία που παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό κατέστη αφερέγγυα μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Ο προμηθευτής της ανέστειλε τις αποστολές φυσικού αερίου ενώ άλλες εταιρείες φυσικού αερίου αρνήθηκαν να παρέμβουν ή δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ελλείψεις, είπε ο δήμαρχος της πόλης Ντομινίκ Φριτς.

Οι τιμές της ενέργειας στη Ρουμανία είναι από τις υψηλότερες της ΕΕ και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, δήλωσε η ερευνήτρια της Verisk Maplecrof, Καπουτσιν Μέι. «Η πολιτική κρίση – η οποία θα καθυστερήσει τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας και την παροχή υποστήριξης στο σύστημα υγείας της χώρας – είναι πιθανό να επιδεινώσει προϋπάρχουσες πηγές αναταραχής», εκτίμησε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα