

Η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS, Νίκολα Τζέιμς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την έκπληξη της για τις επιδόσεις της οικονομίας το 1ο τρίμηνο.
Η DBRS έχει σήμερα τη χώρα μας τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο βασικό της σενάριο η DBRS εκτιμά ύφεση 6,5% φέτος, ενώ εκτιμά ανάκαμψη 4% για το 2021.
«Τουλάχιστον στο 1ο είδαμε κάποιο ανθεκτικότητα στις εξαγωγές που είναι κάλο πράγμα και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε πολύ λίγο. Γενικά λοιπόν τα στοιχεία δεν είναι τόσο κακά όπως σε άλλες χώρες, περιμένουμε όμως το 2ο τρίμηνο να δούμε μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα» τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Τζέιμς, η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το lockdown και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία.
«Κοιτάμε με ενδιαφέρον την τουριστική σεζόν την ανάκαμψη των σχέσεων με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιταλία και η Γερμανία αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και τι ύψος εκταμιεύσεων μπορούμε να περιμένουμε από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε η οικονομολόγος.
«Η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά αναβάθμισης, αυτό ήταν ξεκάθαρο, και μετά ήρθε ο κορωνοϊός… Για το μέλλον μας απασχολούν πολλοί παράγοντες, θα θέλαμε να έχουμε αίσθηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, και την επιστροφή στην ανάπτυξη και του ρυθμού αυτής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και μια παράμετρος που είναι σταθερή η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Θα υπάρξει καμία ευελιξία;»
Η βρετανίδα οικονομολόγος τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να αποτελέσει έμμονη για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο.
«Ήδη η Ελλάδα βλέπει κάποιο από τα ωφελεί της επενδυτικής βαθμίδας με μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω του ιού. Όσον άφορα εμάς πρέπει να πάμε βήμα – βήμα, να εφαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας και να δούμε το ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά».
Σχετικά Νέα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Εμβληματικό έργο η επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ της Agrino στην Ημαθία
Ως ένα εμβληματικό έργο και σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας, χαρακτήρισε ο.
Αλκοολούχα ποτά: Το ούζο μεγάλος πρωταγωνιστής των εξαγωγών
Ισχυρό στις διεθνείς αγορές είναι ένα προϊόν που.. μυρίζει Ελλάδα. Ο λόγος για το.
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Ιούνιο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία:.
«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα, αδήλωτα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα – Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ
Στην «πρίζα» βάζει η ΑΑΔΕ ένα διευρυμένο σύστημα ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό χιλιάδων.