Αμερικανικές κυρώσεις κατά του φιλορώσου επικεφαλής της Σερβικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Σερβίας (BIA), Αλεξάνταρ Βούλιν, τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Βούλιν θεωρείται ύποπτος από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για συμμετοχή σε παράνομες αποστολές όπλων, διακίνηση ναρκωτικών και κατάχρηση δημοσίων αξιωμάτων. Επίσης, στην απόφαση γίνεται λόγος και για τη φιλορωσική στάση του Αλεξάνταρ Βούλιν. “Χρησιμοποιεί τα δημόσια αξιώματα για να υποστηρίξει τη Ρωσία, διευκολύνοντας κακόβουλες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, παρέχοντας έτσι στη Ρωσία μια πλατφόρμα για περαιτέρω αύξηση της επιρροής στην περιοχή” αναφέρεται στην απόφαση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας το γεγονός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που ενοχλεί τις ΗΠΑ δεν είναι οι παράνομες δραστηριότητες του Βούλιν αλλά η στάση του απέναντι στη Ρωσία. “Στον Βούλιν δεν επεβλήθησαν κυρώσεις για εγκληματική δράση, διαφθορά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά εξαιτίας της στάσης του απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία” δήλωσε ο Βούτσιτς και ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, θα αναφερθεί λεπτομερώς στο γεγονός.

Ο Αλεξάνταρ Βούλιν ανέλαβε αρχηγός της κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών τον Δεκέμβριο του 2022. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (2020-2022) και υπουργός ‘Αμυνας (2017-2020). Συχνά εκφράζει δημόσια τις φιλορωσικές του θέσεις ενώ τον περασμένο Αύγουστο ως υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τη Μόσχα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση δυτικών χωρών.

Η Σερβία, αν και είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, αρνείται να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα