Άλμα άνω του 40% για το πετρέλαιο το α’ εξάμηνο – Κέρδη και στο τρίμηνο, απώλειες τον Ιούνιο

Απώλειες στο εύρος του 3% και πλέον κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά την απόφαση του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο μόνον κατά την ποσότητα που προβλέπει ο προγραμματισμός του, χωρίς να δώσει στοιχεία για το πώς θα κινηθεί από τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση ελήφθη παρά την ιδιαίτερη “πιεσμένη” παγκόσμια προσφορά.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε έτσι κατά 3,42 δολ. ή 3%, κλείνοντας στα 109,03 δολ. το βαρέλι, με το συμβόλαιο Αυγούστου, το οποίο λήγει σήμερα, να υποχωρεί κατά 1,3%, στα 114,81 δολ. το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου, έχασε 4,02 δολ. ή 3,7%, κλείνοντας στα 105,76 δολ. το βαρέλι.

Το brent έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους ενισχυμένο κατά 48%, το β’ τρίμηνο κατά 6%, ωστόσο κατέγραψε απώλειες 6,5% για τον Ιούνιο.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους με αύξηση της τιμής του κατά 41%, ενώ κέρδισε 5,5% στο β’ τρίμηνο, ενώ έχασε 7,8% τον Ιούνιο.

Με βάση την απόφασή του, ο OPEC+ θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή των μελών του κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο.

Οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο οι οποίες έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δώσει μεγάλη ανοδική ώθηση τις τιμές, εκτινάσσοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό και εντείνοντας τους φόβους παγκόσμιας ύφεσης.

Την πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού” ενέτεινε το ξεκαθάρισμα “θέσεων” των traders πριν το τριήμερο αργίας για την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

“Οι άνθρωποι αφαιρούν χρήματα από το τραπέζι”, τόνισε ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group με έδρα στο Σικάγο.

Περαιτέρω αναταράξεις στην προσφορά ωστόσο θα μπορούσαν να περιορίσουν την πτώση των τιμών, εν μέσω διακοπής των παραδόσεων λιβυκού αργού από δύο λιμάνια στην ανατολική Λιβύη, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή του Ισημερινού έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη λατινοαμερικανική χώρα.

Λόγω απεργιών οι οποίες έχουν προαναγγελθεί για τις 5 Ιουλίου σε πεδία εξόρυξης Νορβηγία, θα σταματήσει περί το 4% της νορβηγικής παραγωγής από εκείνη την ημέρα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε εξάλλου ότι μια έξωθεν επιβολή πλαφόν στην τιμή στην οποία εισάγεται από τρίτες χώρες το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατέγραψε εξάλλου τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη μηναιά άνοδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέσω ρωσικών περικοπών στην προσφορά, η οποία πιέζει τις επιχειρήσεις και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να εκπονούν σχέδια για πιθανές ελλείψεις.

Η αύξηση της τιμής για τον Ιούνιο έφτασε το 54%. Οι περικοπές της Μόσχας οδήγησαν άμεσα σε πίεση στην αγορά, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι η ζήτηση λόγω καιρού είναι μικρότερη, αλλά και παρά την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Αυγούστου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έκλεισε με άνοδο 3,1%, στα 144,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το βρετανικό ομόλογό του έκλεισε με άνοδο 1,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα