Αλλάζει και σκοτεινιάζει η γειτονιά μας

Θα πρέπει να μας προβληματίζει βαθιά το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια πολέμου στη Συρία, η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Η τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία και τη Ροζάβα έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες θύματα και ξεριζωμένους Κούρδους, έχει ήδη πυροδοτήσει γεωπολιτικές εξελίξεις που δεν αναμένεται να συμβάλλουν στην σταθερότητα, αλλά όπως ήδη βλέπουμε η κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει οδηγήσει σε νέα μετακίνηση πληθυσμών, σε όξυνση της βίας και πιθανώς, σε αναζωπύρωση ακραία ισλαμιστικών και τρομοκρατικών δυνάμεων.

Οι περιφερειακές δυνάμεις δεν έδειξαν στήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε στο πλευρό της ειρήνης, εξολοθρεύοντας μεθοδικά το Ισλαμικό Κράτος από τις όμορες περιοχές. Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναζητήθηκε καμία ουσιαστική λύση που θα άνοιγε το δρόμο για καταδίκη της τουρκικής επέμβασης, ούτε για την ειρήνευση στην περιοχή. Επί χρόνια παρατηρούμε την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να δώσει πειστική απάντηση και να διαμεσολαβήσει σε ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις, που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, στη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, σε τεράστια προσφυγικά ρεύματα.

Ο κίνδυνος ανάκαμψης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών δυνάμεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με το προσφυγικό δράμα και το αδιέξοδο των συγκρούσεων στην περιοχή, φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς των ευθυνών της. Οι χλιαρές ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες, ο δισταγμός ευθείας καταδίκης της Τουρκίας για την στρατιωτική επέμβαση δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά δεν είμαστε έτοιμοι ως Ένωση να παίξουμε διαμεσολαβητικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά. Η ΕΕ είναι παρακολουθητής των γεγονότων κι αυτό δεν αποδυναμώνει απλά τη δυναμική και επιρροή της ως διακρατικός περιφερειακός δρώντας, αλλά δημιουργεί κι ανασφάλεια στο εσωτερικό, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αυξάνει τις αποστάσεις και οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Οι τραγικές εξελίξεις στη Συρία όμως, ακόμα και ως μελέτη περίπτωσης, οφείλουν να αφυπνίσουν και τις Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και τους Έλληνες πολίτες.
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αναθεωρεί βίαια τις συνθήκες σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την περιοχή μας. Πρέπει τώρα να σκεφτούμε και να δράσουμε ως Ελλάδα, για εμάς με στόχο την
ειρήνη, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη περιοχή.

Η αδυναμία της ΕΕ για άσκηση μέσω της διπλωματικής και της εμπορικής – οικονομικής οδού αυστηρής αντίδρασης, η αλλοπρόσαλλη πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και η ουδετερότητα και η αμηχανία του ΝΑΤΟ, θέτουν τις Ελληνικές πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους.
Η αυτοσυγκράτηση και η σύνεση από μόνες τους δεν φτάνουν.

Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε αποτρεπτικές δικές μας δράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, τους δρόμους της ομαλότητας, της επιβολής της ειρήνης και της τήρησης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, πριν να είναι αργά…

Υ.γ.: Αυτές τις μέρες της τουρκικής ακρότητας και επιθετικότητας αποδεικνύεται στη πράξη πόσο πατριωτική και εθνικά συμφέρουσα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που βάζει τη γειτονιά μας στα βόρεια σύνορά μας στην ΕΕ, αποκαθιστά και βελτιώνει τις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και κόβει τον ο ομφάλιο λώρο Άγκυρας – Σκοπίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα