Αλ. Χαρίτσης: Όλα στο φως, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε

Συνέχεια στην τακτική του αποπροσανατολισμού δίνει η κυβέρνηση Ν.Δ. για το θέμα της ΔΕΗ, βάζοντας πλέον θέμα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή και προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την κατάσταση στην επιχείρηση, επιδιώκοντας να απομακρύνει την κοινή γνώμη από την επέλαση των άκρως νεοφιλελεύθερων πολιτικών της, που περιλαμβάνουν αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού ύψους 318 εκατ. για τα νοικοκυριά και ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων και υποδομών του ελληνικού λαού, όπως τα δίκτυα και οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Την αρχή έκανε προχθές ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που κατέφυγε στις απειλές αυτές με προφανή έλλειψη ψυχραιμίας μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τη σκυτάλη πήραν χθες το πρωί -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου,

Ο πρώτος δήλωσε σχετικά πως “το βέβαιο είναι ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν”, μέσω, όπως είπε, είτε της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, δηλαδή των Εξεταστικών Επιτροπών, είτε της Δικαιοσύνης, ενώ για ευνόητους λόγους ενέπλεξε και το τρίτο Μνημόνιο στο “πακέτο” των ευθυνών για την κατάσταση στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη ξεκίνα έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στη συγκεκριμένη έρευνα.

Όλα στο φως

“Όλα στο φως, τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε. Αν θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Εξεταστική, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”, επισήμανε ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως τόνισε, αυτό όμως που είναι κρίσιμο πολιτικά, με βάση τις δηλώσεις των Κ. Χατζηδάκη και Γ. Γεραπετρίτη, είναι πως πρόκειται για μια κίνηση αποπροσανατολισμού, υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης αρχίζει σιγά – σιγά να ξεδιπλώνεται.

Σημείωσε ότι πρέπει ο λαός να ενημερωθεί πως η κυβέρνηση οδηγεί σε αυξήσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου, και πρόσθεσε ότι θα πληρώσει τις αυξήσεις ο λαός με 500 εκατ., που θα πλήξουν κυρίως τη μεσαία τάξη, για την οποία “κόπτονται η Ν.Δ. και η κυβέρνηση”.

Προχθές άλλωστε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος στις απειλές του Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή απάντησε “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται” χαρακτηρίζοντας τον θυμό και τις απειλές του υπουργού ενδεικτικές του “στριμώγματος” που νιώθει η Ν.Δ.

Το σχέδιο αποκαλύπτεται

Πέρα από τις καθαρές αυξήσεις στα τιμολόγια (στην τιμή της κιλοβατώρας, στη χρέωση του “νυχτερινού” και μέσω ψαλιδίσματος στο μισό της έκπτωσης συνέπειας και της εισαγωγής ρήτρας CO2) ο κ. Γεραπετρίτης ήταν σαφής ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης Ν.Δ.

Όπως επισήμανε, άμεσα δεν θα έχουμε πώληση μονάδων, “αλλά είναι στον ευρύτερο σχεδιασμό να υπάρξει μια μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ”, ενώ ερωτηθείς για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων απάντησε ότι “άμεσα όχι, αλλά είναι και αυτό μέσα στους σχεδιασμούς μας”. Συμπλήρωσε δε ότι “σε αυτή τη φάση” θα μείνει το μάνατζμεντ στο Δημόσιο, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ

Στις πλάτες νοικοκυριών – μικρομεσαίων το μεγαλύτερο βάρος

318 εκατ. ο λογαρισμός για τους καταναλωτές από το “πακέτο διάσωσης”

Εξάλλου χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ υπό τη νέα διοίκηση, εγκρίθηκαν οι αυξήσεις τιμολογίων, το “πακέτο διάσωσης” των 490 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα καταψήφισε ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής “ούτε με ένα σεντ”, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων Π. Καραλευθέρης έδωσε λευκή ψήφο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 490 εκατ., η μερίδα του λέοντος, ήτοι 318 εκατ. ευρώ (αύξηση τιμολογίων + περικοπή στο μισό της έκπτωσης συνέπειας στη χαμηλή τάση), επιβαρύνουν νοικοκυριά και μικρομεσαίους. Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή των βαρών είναι η εξής:

* 250 εκατ. προέρχονται από την αύξηση των τιμολογίων.

* 140 από το ΕΤΜΕΑΡ.

* 68 εκατ. από την περικοπή της έκπτωσης συνέπειας στη χαμηλή τάση.

* 16 εκατ. από την περικοπή της έκπτωσης συνέπειας στη μέση τάση.

* 16 εκατ. από την κατάργηση της έκπτωσης CO2 στη μέση τάση.

Πηγή: avgi.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα