Αλ. Χαρίτσης: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, με ανάπτυξη για όλους

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και π. υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.


Το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κακό που μπορεί να κάνει η σημερινή ΝΔ. Μπορεί ο φόβος να νικήσει την ελπίδα που πουλά η αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στη λογική και όχι στον φόβο των πολιτών. Αναδεικνύουμε το πρόγραμμά μας για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας και το σχέδιό μας για το μέλλον της χώρας. Πρόγραμμα και σχέδιο που στηρίζονται πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την ανάταξη της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων για όλους και η οποία αποδίδει ήδη καρπούς.
Είναι όμως και χρέος μας να αναδείξουμε τις αντικοινωνικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ που κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια. Η έμφασή μας ωστόσο δεν είναι εκεί αλλά στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θέλουμε να συνάψουμε με τον ελληνικό λαό στη βάση της ανάπτυξης για όλους, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, τώρα που η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και την κρίση, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας.
Ο Κ. Μητσοτάκης δίνει 3 διαβεβαιώσεις: δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα μιλά σε τρία κοινά. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα περνούν καλύτερα συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και μισθωτοί;
Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται τα πάντα στους πάντες: και οριζόντιες μειώσεις φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου, και μείωση του δημοσίου αλλά χωρίς απολύσεις, και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και κλείσιμο του ματιού στους εργοδότες ότι θα ελαστικοποιήσει «σαν οδοστρωτήρας» την εργασία και υποχρεωτικό ιδιωτικό πυλώνα στην ασφάλιση αλλά χωρίς μείωση συντάξεων. Στόχοι αντιφατικοί μεταξύ τους που ο ένας ακυρώνει τον άλλον. Εκτός και αν πρόεδρος της ΝΔ είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο, έχουμε κάθε λόγο να προειδοποιούμε ότι παραπλανά τους πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα έχει ήδη υλοποιήσει πολιτικές υπέρ και των τριών αυτών κοινωνικών ομάδων: 13ης σύνταξη και αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ξεπάγωμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά του κανόνα 1/1 στις προσλήψεις και αναίρεση όλων των απολύσεων που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μέτρα που αυξάνουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Στην ίδια κατεύθυνση καταθέτουμε τώρα ένα ολοκληρωμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα με στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ και νέες αυξήσεις στους μισθούς, για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής όλων αυτών των ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό της μεσαίας τάξης. Όταν λοιπόν τα βάλουμε κάτω είναι εμφανές ποιος στήριξε και μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη μεσαία τάξη και ποιος απειλεί το εισόδημα και τα δικαιώματά της.

Πηγή: left.gr

Σχετικά Νέα