Αϊτή: Σχηματίστηκε νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γκάρι Κονίλ

Ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής, Γκάρι Κονίλ, σχημάτισε το υπουργικό του συμβούλιο, μεταξύ των μελών του οποίου ξεχωρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντιπουί. Από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση των συμμοριών που λυμαίνονται την πολύπαθη χώρα.

Ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να ξεκινήσει σταθερά ο Κονίλ τον ρόλο του ως πρωθυπουργού της Αϊτής, που διορίστηκε από το Μεταβατικό Προεδρικό Συμβούλιο.

Ο Conille υποσχέθηκε ότι θα πολεμήσει «χωρίς ανάπαυλα κατά της βίας και της ατιμωρησίας», μια μέρα αφότου ένοπλες συμμορίες δολοφόνησαν τρία μέλη της Προσωρινής Μονάδας κατά των Συμμοριών (UTAG) της Εθνικής Αστυνομίας στην περιοχή Sans Fil, στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς.

«Καταδικάζω σθεναρά αυτές τις εγκληματικές πράξεις και επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να αγωνιστώ ανηλεώς κατά της βίας και της ατιμωρησίας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι δράστες αυτών των εγκλημάτων να συλληφθούν γρήγορα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε o Conille.

Πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, τη δολοφονία των οποίων ανέλαβε ο ισχυρός αρχηγός συμμορίας, πρώην αστυνομικός Jimmy Cherizier, γνωστός και ως «Barbecue», ο οποίος ελέγχει την περιοχή Delmas 18.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Μπάρμπεκιου διαβεβαίωσε ότι έχουν αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα βαρέα όπλα και δεκάδες φυσίγγια μεγάλου διαμετρήματος για την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής: «Εν τω μεταξύ, τα κρατάω. Είναι στα χέρια μου και θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να τα πάρεις πίσω».

Η Αϊτή συνεχίζει να περιμένει μια πολυεθνική δύναμη εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, με επικεφαλής την Κένυα, δεσμεύεται να καταπολεμήσει και να μειώσει τις ένοπλες συμμορίες που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα