

Στελέχη της δημοτικής αρχής του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την λειτουργία της πλατφόρμας AirBnb με κείμενο που της απευθύνουν, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού», γράφουν ο Ιαν Μπροσά, κομμουνιστής, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Στέγη στον δήμο του Παρισιού, η υπουργός αρμόδια για την Στέγη της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου Κατρίν Λόμπσερ (Die Linke) και η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης αρμόδια για την Στέγη Λουσία Μαρτίν (Podemos).
«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπ’ όψιν η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν», αναφέρουν στο κείμενο οι τρεις. Στο στόχαστρο, «η οδηγία “ηλεκτρονικό εμπόριο” που ισχύει σήμερα, που χρονολογείται από το 2000 και δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας της πλατφόρμας», σύμφωνα με το κείμενο.
Καταγγέλλοντας ένα φαινόμενο «υπερ-τουρισμού» στις πόλεις τους, ζητούν από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να ρυθμισθεί αποτελεσματικότερα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες και να προστατεύεται η πρόσβαση στην στέγη στις τουριστικές μητροπόλεις».
Σειρά διαφορών έχει φέρει αντιμέτωπους την AirBnb με τον δήμο του Παρισιού, για παράδειγμα. Για κάποιες από αυτές εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να εποπτεύουν προληπτικώς την δραστηριότητα των χρηστών τους», σημειώνει ο αμερικανικός κολοσσός των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δηλώνει ότι συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του κλάδου ώστε η ενοικίαση επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών να γίνεται κατά υπεύθυνο τρόπο». Μεταξύ των δεσμεύσεων, «η αυτόματη εφαρμογή του αυτόματου αποκλεισμού έπειτα από 120 διανυκτερεύσεις σε 18 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι από την 1η Ιανουαρίου 2019».
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.