Airbnb: Από «κόσκινο» τα εισοδήματα – «Έρχονται» πρόστιμα – φωτιά για παραβάτες

Κύμα ελέγχων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb με διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς εξαπολύει η ΑΑΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης εισοδημάτων ή εικονικών δηλώσεων για το τζίρο από εκμισθωτές ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο επίκεντρο των ελέγχων, όπως αναφέρει η Vradini.Gr, θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Σε δεύτερη φάση οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε2.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους το ακίνητό τους θα διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής. Η συμφωνία προβλέπει ότι για να “ανέβει” ένα ακίνητο σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά στην πλατφόρμα το αριθμό καταχώρησης του ακινήτου που τηρείται στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωση της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα, χωρίς αριθμό καταχώρησης, θα “κατεβαίνουν” αυτόματα. Με βάση τη συμφωνία οι πλατφόρμες υποχρεούνται να μεταβιβάζουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των μισθώσεων με στόχο των εντοπισμό όσων δεν δηλώνουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Πάντως σε επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς η ΠΟΜΙΔΑ και ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος τονίζουν ότι τα προωθούμενα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό» των ιδιοκτητών ακινήτων, των διαχειριστών της, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους αλλά και προμηθευτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας. Ζητούν «να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ΄όλα ο τουρισμός της χώρας μας».

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ:

– Οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

– Το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες.

– Το δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό, θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε «πυγμαχικά ριγκ».

– Τυχόν επιβολή ΦΠΑ θα χτυπήσει το προϊόν.

– Οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι, αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα