Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε το απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα

Η αφρικανική σκόνη κατέκλυσε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, αλλά σήμερα αναμένεται να υποχωρήσει εντελώς το φαινόμενο.

Τις πρωτόγνωρες εικόνες που καταγράφηκαν, σχολίασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο γνωστός μετεωρολόγος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως κατά την προσωπική του άποψη το συγκεκριμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική είναι «το εντονότερο» που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα.

«Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης, τις οποίες σας μεταφέρω. Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ από το 1986», γράφει στην ανάρτησή του, προτρέποντας όποιον συνάδελφό του, μετεωρολόγο έχει καταγράψει κάποια άλλη περίπτωση, να του την κοινοποιήσει.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί:

  • 7 Μαρτίου 1902
  • 28 Μαρτίου 1931
  • 23 Απριλίου 1965
  • 14 Απριλίου 2008
  • 21 Μαΐου 2008
  • 17 Απριλίου 2005

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006, 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

 

Αφρικανική σκόνη: Γιατί δημιουργήθηκε το απόκοσμο πορτοκαλί τοπίο

Προσπαθώντας να εξηγήσει το έντονο πορτοκαλί χρώμα του ουρανού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή, όπως γίνεται συνήθως, οπότε η σκόνη δεν ”ξεπλύθηκε” και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το ”απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός, όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα».

Αφρικανική σκόνη: Για νέο «επεισόδιο» στα μέσα Μαΐου μιλά ο καθηγητής Σαρηγιάννης
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συνδέει την αφρικανική σκόνη ως προς την αυξημένη συχνότητα εμφάνισής της, την διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων με την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Σαρηγιάννης, συγκεκριμένα, εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης, επισήμανε την αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς και την εμφάνισή του νωρίτερα στη θερινή περίοδο, κάτι που όπως είπε «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος».

Επιπλέον, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα».

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα