Αφγανιστάν: Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί για μια «ανθρωπιστική παύση των μαχών»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα Κυριακή για μια «ανθρωπιστική παύση των μαχών» στο Αφγανιστάν, μια χώρα που «επηρεάζεται πολύ», όπως είπε, από τον Covid-19.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ανθρωπιστική παύση των μαχών, για να τιθασευτεί η απειλή που τίθεται στη χώρα από τον κορωνοϊό», δήλωσε στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Η βία και η αστάθεια εξακολουθούν να επικρατούν στο Αφγανιστάν. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πόσο μάλλον τώρα που η χώρα επηρεάζεται τόσο πολύ από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Το Αφγανιστάν καταμετρούσε επισήμως δύο θανάτους από τον Covid-19 την Πέμπτη, καθώς και 80 κρούσματα μεταξύ των Αφγανών και τέσσερα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.

Όμως η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη σε αυτή τη χώρα των περίπου 35 εκατ. κατοίκων με τις πολύ περιορισμένες ικανότητες παροχής ιατρικής φροντίδας έπειτα από 40 χρόνια συγκρούσεων και γειτονική του Ιράν, όπου η επιδημία σαρώνει εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ενώπιον αυτής της επείγουσας κατάστασης, οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση έως και 10.000 κρατουμένων τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Φεβρουαρίου, η οποία είχε σκοπό να οδηγήσει προς μια διαδικασία ειρήνης, οι Ταλιμπάν ενέτειναν επίσης τις επιθέσεις τους σε όλη τη χώρα εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οργανισμός του οποίου προΐσταται έχει αναπτύξει 16.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, επανέλαβε πως η διαδικασία ειρήνης θα είναι «μακρά, σκληρή» και πως θα υπάρξουν απογοητεύσεις. «Όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια πολιτική επίλυση», είπε.

«Τώρα οι Ταλιμπάν πρέπει να κρατήσουν την υπόσχεσή τους και να μειώσουν τη βία, να ξεκινήσουν τις ενδοαφγανικές συνομιλίες και να λάβουν μέτρα που θα επιτρέψουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε. «Το επίπεδο της βίας πρέπει να μειωθεί», συμπλήρωσε.

Βάσει της συμφωνίας της 29ης Φεβρουαρίου, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Όμως αρνούνται να συναντήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι, την οποία χαρακτηρίζουν μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.