

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.
Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά).
“Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους”, είπε ο Σαλίμ. “Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι.”.
“Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν.”
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.
Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο.
Χθες, Τετάρτη, μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες σκηνές στην Ασανταμπάντ και σε μια άλλη ανατολική πόλη, τη Χοστ, την Τετάρτη με τους διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη να καταστρέφουν τη λευκή ισλαμική σημαία των Ταλιμπάν.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.
“Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους”, έγραψε στο Twitter.
Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο “νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος” μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την επέκταση της επίθεσης στη Γάζα
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα.
-
Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ονομάσει τον έμπιστό του Στίβεν Μίλερ νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο.
Τραγωδία στην Κίνα: Εννέα νεκροί και 70 τραυματίες σε ανατροπή σκαφών που μετέφεραν τουρίστες
Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας αγνοείται κα άλλοι 70 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.
Επιδρομή της Ουκρανίας με drones εναντίον της Μόσχας
Μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατευθυνόμενα.