

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσαν ότι επιθυμούν την υιοθέτηση ενός “αυθεντικού, ισλαμικού συστήματος” στο Αφγανιστάν, το οποίο θα προβλέπει ότι θα δικαιώματα των γυναικών θα συμμορφώνονται με τις παραδόσεις και τους θρησκευτικούς κανόνες.
Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης στο Κατάρ σημειώνουν πολύ αργές προόδους, ενώ αντίθετα η βία αυξάνεται δραματικά στη χώρα ενόψει της αποχώρησης ως την 11η Σεπτεμβρίου των ξένων στρατευμάτων.
Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις και έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν υποβάλει ακόμη γραπτώς μια πρόταση για την επίτευξη ειρήνης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ουσιαστικών συνομιλιών.
“Κατανοούμε ότι ο κόσμος και οι Αφγανοί έχουν ερωτήματα και απορίες για τη μορφή του συστήματος που θα υιοθετηθεί μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων”, επεσήμανε στην ανακοίνωση ο μουλάς Αμπντούλ Γάζι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα θα συζητηθούν καλύτερα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα.
“Ένα αυθεντικό, ισλαμικό σύστημα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για όλα τα ζητήματα των Αφγανών”, σχολίασε. “Η συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις και η στήριξή τους από μέρους μας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι πιστεύουμε στην επίλυση των ζητημάτων μέσω της αλληλοκατανόησης”, τόνισε.
Ο μουλάς πρόσθεσε ότι οι γυναίκες και οι μειονότητες θα προστατευθούν, και οι διπλωμάτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια στο Αφγανιστάν.
“Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, με βάση τους κανόνες της ένδοξης θρησκείας του ισλάμ και τις ευγενείς αξίες της αφγανικής κοινωνίας”, σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι “θα προσφερθούν εγκαταστάσεις” για τις γυναίκες ώστε να εργάζονται και να εκπαιδεύονται.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να έχουν δημόσιες θέσεις ή αν τα σχολεία και οι χώροι εργασίας θα χωρίζονται βάσει του φύλου.
Τον Μάιο αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών εξέδωσαν έκθεση στην οποία εκτιμούσαν ότι οι Ταλιμπάν “θα περιορίσουν πολλές” από τις προόδους που σημειώθηκαν στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, αν βρεθούν ξανά στην εξουσία.
Προτού ανατραπεί το καθεστώς του από την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει στη χώρα μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, απαγορεύοντας στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο και στις γυναίκες να εργάζονται εκτός σπιτιού, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να κυκλοφοροών δημοσίως χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.
Σχετικά Νέα
Μήνυση στη Google από το Μεξικό για τον «κόλπο της Αμερικής»
Σε μήνυση εις βάρος της Google προχώρησε το Μεξικό, καθώς άλλαξε το όνομα του Κόλπου.
Γερμανία: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών.
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δήμαρχος Νιούαρκ έξω από κέντρο κράτησης μεταναστών – «Δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του
Ο δήμαρχος του Νιούαρκ, της μεγαλύτερης πόλης του Νιου Τζέρσεϊ, Ρας Μπαράκα συνελήφθη έξω.
Πακιστάν: Σε εξέλιξη ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπολύουν ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας, λίγες ώρες αφότου.