Αδ. Γεωργιάδης για Τέμπη: Είναι δυνατόν να υπάρχει συγκάλυψη; Γιατί «σταυρώνουν» τον κ. Καραμανλή;

Για «δικαστικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα του ανθρωπίνου λάθους ομολογημένη από τον σταθμάρχη» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Πρώτα από όλα και κυριότερο ούτε θα έπρεπε να ξέρω ούτε και μπορώ να γνωρίζω τι έχει γίνει με τα ηχητικά, δεν είναι δική μου δουλειά. Αν έχει να διερευνήσει κάτι η δικαιοσύνη για αυτό ας το διερευνήσει, προφανώς δική της δουλειά είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού Υγείας αυτή. Επαναλαμβάνω όμως εδώ δεν ζούμε τη θεωρία της συγκάλυψης, τη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους που πρέπει να ενισχυθεί. Εδώ ζούμε την δικαστικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα του ανθρωπίνου λάθους ομολογημένη από τον σταθμάρχη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

«Είναι δυνατόν να υπάρχει συγκάλυψη;»

«Είναι δυνατόν να υπάρχει συγκάλυψη σε μία υπόθεση που την ερευνά εφέτης ανακριτής, εφέτης εισαγγελέας, ειδική επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και ευρωπαία εισαγγελέας; Δηλαδή και να ήθελε μία Κυβέρνηση να κάνει συγκάλυψη, σε μία υπόθεση που εμπλέκονται τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους Ανεξάρτητοι φορείς είναι δυνατόν πρακτικά να υπάρχει συγκάλυψη»;

«Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υπήρχε πρόθεση της Κυβερνήσεως να κάνει αυτή τη «συρραφή». Ποιο ήταν το κίνητρο το υποτιθέμενο γι΄ αυτή την πρόθεση; Η εμπέδωση της θεωρίας του ανθρώπινου λάθους; Γιατί δεν ήταν ανθρώπινο λάθος; Είναι θεωρία το ανθρώπινο λάθος στο δυστύχημα των Τεμπών ή είναι η δικαστική πραγματικότητα»;

«Ψευδές πως δεν θα γινόταν το ατύχημα αν είχε εφαρμοστεί η σύμβαση 717»
«Σήμερα το αντίστοιχο σύστημα της σύμβασης 717 υπάρχει στο 17% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Άρα, τι λέμε; Ότι το 83% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων λειτουργεί σε συνθήκες 19ου αιώνα; Στις 2 Μαρτίου του 2024, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διατοπική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, τρία βαγόνια προκάλεσαν ρύπους και λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκε δεύτερη σύγκρουση. Αυτό έγινε πριν από 20 μέρες. Με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα οποία συζητάμε εν λειτουργία. Η ιδέα που λέμε διαρκώς στον κόσμο ότι αν υπήρχε η σύμβαση και λειτουργούσε 100% δεν θα γινόταν το δυστύχημα είναι ψευδής. Κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν θα συμβεί δυστύχημα».

«Για ποιο λόγο σταυρώνουν τον κ. Καραμανλή;»

«Οι πολιτικές ευθύνες που ανέλαβε ο κύριος Καραμανλής ήταν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για έναν ΟΣΕ που ήταν το πιο βαθύ κράτος του δημοσίου. Και για αυτές τις πολιτικές ευθύνες ο Καραμανλής παραιτήθηκε το πρώτο δευτερόλεπτο. Αντί να πούμε, μπράβο που παραιτήθηκε το πρώτο δευτερόλεπτο από εκείνη την μέρα τον «σταυρώνουμε». Για ποιο λόγο τον «σταυρώνουμε»;

«Λάθη γίνονται κάθε μέρα πολλά, εδώ έχει γίνει ένα όμως ένα βασικό λάθος. Ποιο είναι το λάθος; Η αστική μας ευγένεια και η ανθρωπιά μας δεν μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση από την αρχή όπως έπρεπε. Δηλαδή, όταν βγαίνει μια μάνα και με βρίζει, μπορώ εγώ να απαντήσω στη μάνα; Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να τσακωθεί με τους γονείς, είναι δυνατόν; Αυτοί οι γονείς υφίστανται τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να αισθανθεί μια ύπαρξη στο σύμπαν. Θα κάτσω λοιπόν εγώ να αντιδικήσω με την κυρία Καρυστιανού ή με τον κύριο Ασλανίδη; Όχι, θα σκύψω το κεφάλι και θα πω βρίστε με και άλλο. Γιατί ανθρώπινα μιλώντας ως γονέας λέω «Θεέ μου, τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι». Αυτό όμως το συναίσθημα, και επειδή δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα, δημιούργησε στην κοινή γνώμη την επικράτηση του «εγκλήματος» και την επικράτηση της «συγκάλυψης».

«Διανύουμε τον έκτο χρόνο από το Μάτι και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η πρωτόδικη διαδικασία. Και το καλοκαίρι, μέσα σε ένα ενάμισι χρόνο, ξεκινάει η πρωτόδικη διαδικασία για τα Τέμπη. Με αίθουσα δικαστηρίου που έφτιαξε η Κυβέρνησή μας στη Λάρισα για να είμαστε έτοιμοι και με νόμο που ψήφισε η Κυβέρνησή μας για να επισπευστούν οι διαδικασίες. Και εμείς, μια Κυβέρνηση που πάμε τη διαδικασία γρηγορότερα από ποτέ είμαστε η Κυβέρνηση που κατηγορούμαστε για συγκάλυψη. Αν είναι δυνατόν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα