Αχτσιόγλου: Κινδυνολογεί η ΝΔ γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις λαϊκές ανάγκες

“Η κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει. Μόνο και μόνο η αντίδραση της ΝΔ, περί κινδύνου νέων μνημονίων, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ακουμπά ακριβώς τις λαϊκές ανάγκες σήμερα. Η κυβέρνηση επιμένει σε μία κινδυνολογία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα”, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις και την τρίτη στα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4%, περισσότερες από 2 μονάδες πάνω απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να καλύψει το κόστος ενέργειας. Αυτά είναι τα συγκρίσιμα ευρωπαϊκά δεδομένα που δείχνουν την ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Επισήμανε, ακόμα, ότι “ο υποτιθέμενος μηχανισμός, που η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μετά από έναν χρόνο, αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας και η σώρευση υπερκερδών εξελίσσεται. Το κόστος παραγωγής ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι 438 ευρώ η κιλοβατώρα και η τιμή του 788 ευρώ, ο μηχανισμός αισχροκέρδειας συνεχίζει να λειτουργεί. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας και επιλέγει να επιδοτεί τις εταιρείες, χωρίς να φορολογεί τα υπερκέρδη στον τομέα συνολικά. Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. παραπάνω σε φόρους στο 8μηνο σε σχέση με πέρυσι και από τα χρήματα αυτά επιδοτούνται οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας”.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε μία πρόταση με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Μιλάμε για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, για πλαφόν στην τιμή και ποσοστό κέρδους στο 5%, για κρατική ΔΕΗ”.

Για τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας δήλωσε ότι “με τη φιλοσοφία που διαπνέει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσπίζει δύο εργαλεία για να λειτουργήσουν προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών. Για να λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας προς τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη. Δεν ενδιαφέρεται να δώσει εργαλεία ώστε να κάνει τη δανειοδότηση των πολιτών ευκολότερη, ασφαλέστερη, περισσότερο προσαρμοσμένη στην κατάστασή τους, αλλά να τους καταχωρίσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει από τη ρευστότητα, η οποία είναι ούτως ή άλλως σχεδόν ανύπαρκτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό”.

Για το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση των Α.Ε. του Δημοσίου ανέφερε ότι “συμπυκνώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση βλέπει τους φορείς του Δημοσίου και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτούς. Όχι ως πυλώνα πολιτικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά ως ένα πεδίο ιδιωτικής χρήσης, πεδίο για ρουσφετολογικές προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις, για παράκαμψη βασικών κανόνων της διαφάνειας, της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν πρόκειται για παρέμβαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι μία παρέμβαση αυθαιρεσίας, χωρίς λογοδοσία στη χρήση δημόσιων φορέων ως να ήταν ιδιωτική περιουσία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα