Α. Τσίπρας: Μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς

Τα μέτρα ελάφρυνσης για την Ελλάδα των πολλών, ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία, παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο. Το πακέτο των μέτρων χωρίζεται σε δύο μέρη και όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Ως παράδειγμα για την Ευρώπη, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, παρομοίασε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο ελάφρυνσης που παρουσίασε από το Ζάππειο. Το πακέτο μόνιμων μέτρων, για τους πολλούς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις ΦΠΑ σε ενέργεια και εστίαση, ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός χωρίζεται σε δύο μέρη, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι “πλέον έχει αναγνωριστεί η αξιοπιστία της χώρας , η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και κινούμαστε στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Αποδείξαμε ότι έχουμε αξιοπιστία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά. Φύγαμε από τον γκρεμό και βγήκαμε σε ξέφωτο”.

Ειδικότερα, έχοντας στο πλευρό του τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιάννη Δραγασάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι “τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους” και μίλησε για ένα “ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης” και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο αυτό, όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. “Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την “σαφή πορεία ανάκαμψης” που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ”.

“Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται”
Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης “που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας”. Για να σημειώσει ότι “τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους”.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για “οικονομική ασφυξία και ‘παρένθεση'”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'”. Είπε πως εκείνο “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία”.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι “αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Επίσης κατέληξε λέγοντας ότι “για αυτό το σχέδιο ζητάμε τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής. Και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη. Και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτώβρη”.

Αχτσιόγλου για συντάξεις
Εξηγώντας πώς θα γίνει η χορήγηση της μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ότι είναι ως εξής:

-Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα