Α. Λινού: Γιατί είναι ρίσκο τα προνόμια εμβολιασμένων – Influencers για να μιλήσουν στα παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού επισημαίνοντας ότι και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον ιό, και διαφωνώντας με τα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους. “Νομίζω για τους ενήλικες το τείχος ανοσίας θα το έχουμε μέσα προς τέλος καλοκαιριού. Όχι νωρίτερα”, είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ,

Όπως εξήγησε η εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.

Έτσι με το να ελευθερωθούμε οι μεγαλύτεροι θα βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους, προειδοποίησε και προέτρεψε να μην αξιοποιήσουν οι μεγαλύτεροι τα προνόμια που ενδεχομένως θα ισχύσουν για να μην μπουν σε κίνδυνο οι νεότεροι.
“Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Το τείχος ανοσίας σε άλλες χώρες και στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στους έφηβους. Κι αυτό γιατί αρχίζουν και έρχονται σε επαφή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή μήπως με το να ελευθερωθούμε εμείς βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους μέχρι να εμβολιαστούν κι αυτοί”, είπε χαρακτηριστικά.

Και αυτό γιατί όπως είπε εάν βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι άτομα ανεμβολίαστα ή εμβολιασμένα με την πρώτη δόση θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες μια και οι πλήρως εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.

“Πρέπει να κάνουμε τη θυσία να μην τα αξιοποιήσουμε πλήρως οι μεγαλύτεροι. Αν είναι να βγουν να φάνε άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί καλώς, αλλά αν συμμετέχουν άνθρωποι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα”, είπε.

Χρειάζεται κοινωνική συνοχή επεσήμανε και η συζήτηση για τα προνόμια ενέχει πολύ μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους.

Όπως είπε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα αλλά και με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω άλλων ασθενειών που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η αντιμετώπισή τους έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.

Λινού: influencers για να μιλήσουν στα παιδιά για τα μέτρα
Τέλος, για τα φαινόμενα να μην τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και τη συγκέντρωση αρκετών ατόμων στο ίδιο μέρος, είπε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την αστυνόμευση και πρότεινε έναν άλλον τρόπο.

“Προσωπικά είμαι εναντίον της αστυνόμευσης. Οι άνθρωποι θα βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την αστυνόμευση. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να τονώσουμε πολύ την επικοινωνία. Με influencers για παράδειγμα, που θα μιλήσουν στα παιδιά και στην καρδιά τους. Να τους πει να προσέχουν. Με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουμε. Τα παιδιά δεν ακούν γιατί δεν τους το λένε σωστά.

Ξέρετε τι κάνουν άλλες χώρες; Προσφέρουν εμβόλια στο αεροδρόμιο. Θα μπορούσαν να εμβολιάζονται αυτοί που πάνε για παράδειγμα στη Μύκονο. Να αισθανθούν ότι τους προστατεύουμε”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα