Α. Γεωργιάδης: Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό – Έγραψε χιλιάδες φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «θα ξεκινήσουν από τα μέσα Νοέμβρη».

«Το υπουργείο Υγείας θα έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες μέχρι έναν χρόνο, για να κλείνεται το ραντεβού της επέμβασης», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπολογίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν 37.500 επεμβάσεις.

" " " "

Για απεργία νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΝΓΕ: «Όλα αυτά που ζητούν, μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις, η κυβέρνηση ήδη τα κάνει» δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Γεωργιάδης τόνισε ότι «σήμερα το ΕΣΥ λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, για παράδειγμα τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πια ράντζα».

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό, καθώς, επί έναν μήνα έγραφε χιλιάδες φάρμακα, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του. Όπως είπε «έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση».

«Έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα»
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».

Οι «τρύπες» στο σύστημα συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά.

Η ταχεία ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση. Η εφαρμογή των παραπάνω δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα, πάντως, μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, την εφαρμογή έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο κινητό του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα