

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Αυξημένα κατά 54% ήταν τα περιστατικά φυματίωσης που δηλώθηκαν το 2023 στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2022), όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το 2023 αναφέρθηκαν στη χώρα μας 493 περιπτώσεις φυματίωσης, εκ των οποίων οι 370 (το 75% επί του συνόλου) δηλώθηκαν από τις μονάδες υγείας, ενώ τα υπόλοιπα 123 περιστατικά (25%) καταγράφηκαν από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Από το σύνολο των περιστατικών, το 47% αφορούσε σε Έλληνες και το 53% σε αλλοδαπούς.
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη. Μάλιστα, το 2023, η φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα, επιστρέφοντας στη θέση αυτή ύστερα από τα τρία χρόνια της πανδημίας από τον κορονοϊό.
Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα νοσούν και πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα νόσο, χωρίς να νοσεί.
Η φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί: “Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πασχόντων ώστε να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αλλά και στη χορήγηση προληπτικήςθεραπείας στα άτομα με λανθάνουσα νόσο».
Σχετικά Νέα
-
Επεισόδιο στη Βουλή με Κυρανάκη και Κωνσταντοπούλου: «Κρυβόσασταν επί μία ώρα»
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της.
Κ.Μητσοτάκης – Επίσκεψη στο Φράγμα Πλακιώτισσας: «Ολιστική μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης»
Το φράγμα της Πλακιώτισσας, στη Μεσαρά της Κρήτης, έργο που παρέμενε ημιτελές επί πολλά.
Α.Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τους νέους ανθρώπους αν θέλει να έχει μέλλον
«Η Ευρώπη πρέπει αν θέλει να έχει μέλλον, να ακούσει πρώτα εσάς, τους νέους.
Το μήνυμα Γ. Γεραπετρίτη για τα 80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης
“Το 1950 ήταν μια ιστορική τομή για την πορεία της Ευρώπης, με τη Διακήρυξη.