Α. Δημόπουλος: Αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής

Στο στάδιο παραγωγής αντιικών φαρμάκων που θα χορηγούνται από το στόμα σε ασθενείς με κορονοϊό ώστε να εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσησης, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, βρίσκονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Στο πρόσφατο συνέδριο χημείας ανακοινώθηκε ότι η Pfizer παράγει ένα φάρμακο με αντιική δράση και το οποίο θα μπει σε κλινικές δοκιμές. Αυτό, το οποίο θα συμβεί, όπως και στη γρίπη, είναι ότι θα αναπτυχθούν φάρμακα αντιικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ, γιατί θα δίνονται σε άτομα που έχουν νοσήσει, είναι στο σπίτι και δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Παράλληλα με το εμβόλιο θα αναπτυχθούν και ειδικά θεραπευτικά αντιικά φάρμακα για να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το φάρμακο δεν θα είναι διαθέσιμο άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες, γιατί τώρα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά για να επιστρέψουν στα σχολεία, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται και θα εντατικοποιηθεί είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του γενικού πληθυσμού μέχρι τότε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, τόνισε επίσης ότι τα sle-tests ότι είναι αποτελεσματικό εργαλείο, και ότι για να μπορέσει να ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων. «Επομένως χρειαζόμαστε εξετάσεις, οι οποίες να γίνονται εύκολα, να μην απαιτούν ειδική υλικοτεχνική υποδομή και να έχουμε ένα όσο γίνεται αξιόπιστο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανισιώτης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν τα self tests αποτελούν το διαβατήριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, καθώς όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μη δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα, ενώ τάχθηκε δε υπέρ των μετακινήσεων στα χωριά είτε με pcr test είτε με rapid test.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα