Με ρήξη στις σχέσεις απειλεί η Μόσχα το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σκληρή απάντηση ετοιμάζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εξαιτίας του ζητήματος απονομής αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί από το Πατριαρχείο η αποστολή δυο μητροπολιτών στο Κίεβο για συνομιλίες στο πλαίσιο της προετοιμασίας υλοποίησης της απόφασης για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.

Σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, τόνισε πως αν αναγνωριστεί το πατριαρχείο του Κιέβου, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να έρθουμε σε ρήξη με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης».

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει σοβαρή εκκλησιαστική διάσταση, καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια του Πατριαρχείου της Μόσχας να υπονομεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών.

Ακόμη, είναι μια απόφαση με σοβαρή πολιτική διάσταση, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης απεξάρτηση από τη Μόσχα όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας.

«Όταν κάποιος παρεμβαίνει τόσο ασύστολα και κυνικά στις υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν δημιουργείται μόνο μια αδιέξοδη κατάσταση, αλλά απειλείται η παγκόσμια ορθοδοξία με σχίσμα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στο ρωσικό RT.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα