Συμφωνία και ελπίδα για τέλος της λιτότητας

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το τέλος της λιτότητας, διαπιστώνεται ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για την επάνοδο των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αφήνει και περιοχές ασάφειας που μέλλει να ξεκαθαρίσουν τόσο με την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, όσο και πολύ αργότερα, μετά το 2018.

Κεντρική και ουσιαστική θέση κατέχουν από χθες οι κατηγορηματικές δηλώσεις τόσο του επικεφαλής του Eurogroup,όσο και του κ.Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη τύπου,σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα αντικαθίστανται πλέον με διαφορετικό μείγμα πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στις δομικές μεταρρυθμίσεις,δημοσιονομικά ουδέτερο όπως διευκρινίζεται,αφού «οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμισθεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup πάντως είναι αρκούντως γενικόλογη και τυπική αφήνοντας δυνατότητες για ευρύτερες ερμηνίες:

«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου τα βασικά εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (το 2018 και έπειτα) δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη κοινής αντίληψης ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς, που επιτρέπει να επιστρέψει η αποστολή της αξιολόγησης στην Αθήνα και να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και κατά συνέπεια στη λήψη οικονομικής στήριξης».

Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται από κυβερνητικής πλευράς στη χθεσινή συμφωνία,τα μέτρα που θα συζητηθούν με τους δανειστές για να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να τεθούν σε ισχύ το 2019, ανταποκρίνονται στο πρωθυπουργικό δόγμα «ούτε ευρώ επιπλέον λιτότητα».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει: «όλα θα γίνουν ταυτόχρονα…μαζί θα ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντιμέτρα, που θα ισχύσουν από το 2019».

Υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις που να αλλάξουν το μίγμα πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος, από την λιτότητα, στις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενος και τις σχετικές δηλώσεις των Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί.

«Αν υπάρξει παρέμβαση στο φορολογικό για μείωση του αφορολόγητου τότε θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα μέτρα που θα δίνουν κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές φοροελαφρύνσεις» σημείωσε ο κ. Παππάς. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μπορεί να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας και να μειωθεί ο φόρος για τα βασικά είδη διατροφής. Ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε.

Για να είναι όμως επιτυχές για την ελληνική πλευρά το αποτέλεσμα της τεχνικής διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει μετά την Καθαρή Δευτέρα χρειάζεται μια οριστική πολιτική συμφωνία μεταξύ των δανειστών, στην οποία ελπίζεται ότι θα καταλήξουν αύριο Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχουν στο Βερολίνο. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να φέρει το ΔΝΤ σε συντονισμό με την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά εκτιμήσεις και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλιώς οι γνωστές θέσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση σε τέλμα, εάν η ελληνική πλευρά βρεθεί αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά με παράλογες απαιτήσεις που στην ουσία θα ακυρώνουν το πνεύμα της χθεσινής συμφωνίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα