Το μήνυμα του Αλ.Τσίπρα για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας

gjh«Να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος»

Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Απελευθέρωσή της από τους Ναζί. Ο λόγος ήταν προφανής. Την Απελευθέρωση ακολούθησαν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας και κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Και όποιος μιλούσε για την Απελευθέρωση θα έπρεπε να μιλήσει και για αυτά.

Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε τη μέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν. Και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα. Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος.

“Τιμούμε ακόμα μία φορά την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές που ήταν το επιστέγασμα των αγώνων του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, με κύρια δύναμή του το ΕΑΜ”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ . Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του:

“Απευθύνουμε συναγωνιστικό μήνυμα σεβασμού και τιμής σε όσους και όσες από τους αντιστασιακούς της μεγάλης εκείνης εποποιίας εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, ενώ πάντοτε θα τιμούμε εκείνους και εκείνες που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, συμβάλλοντας στον αντιφασιστικό αγώνα όλων των λαών της Ευρώπης που στέφθηκε με επιτυχία στις 9 Μαΐου 1945.

Αντλούμε διδάγματα από το μεγαλειώδες ενωτικό κίνημα του λαού μας τα δύσκολα χρόνια της γερμανο-ιταλικής Κατοχής. Θυμόμαστε ότι η πρώτη αντιστασιακή πράξη της κατεχόμενης Ευρώπης έγινε επιτυχώς στην κατεχόμενη Αθήνα με το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα. Επίσης, θυμόμαστε ότι στην Αθήνα κυρίως δόθηκε η μεγάλη και νικηφόρα μάχη κατά της πείνας, η οποία συμπληρώθηκε με τη μάχη της σοδειάς στην ελληνική περιφέρεια.

Κορυφαία στιγμή του αντιστασιακού αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά ήταν οι ενωτικές κινητοποιήσεις του 1943 κατά της πολιτικής επιστράτευσης, που είχαν αποφασίσει οι κατακτητές. Κινητοποιήσεις που είχαν πάρει τη μορφή μαζικών απεργιών και συλλαλητηρίων από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας, με αποτέλεσμα κανένας Έλληνας να μην σταλεί να πολεμήσει στο πλευρό των ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο.

Δυστυχώς, παρά την απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, ο ελληνικός λαός δεν γεύτηκε τους καρπούς των αγώνων, αφού υπέστη την ξένη επέμβαση και οδηγήθηκε στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Και πάλι, όμως, οι δυνάμεις της Αριστεράς της χώρας μας, οι γνήσιες πατριωτικές και αντιστασιακές δυνάμεις, δεν κάμφθηκαν και δεν περιθωριοποιήθηκαν, όπως περίμενε το και τότε αμαρτωλό κατεστημένο και οι ξένοι πάτρωνές του.  Πολύ γρήγορα η εαμογενής Αριστερά ενώθηκε, ανασυγκροτήθηκε και μόλις εννέα χρόνια μετά τον εμφύλιο αναδείχθηκε δια της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, διαψεύδοντας τις δυνάμεις της Δεξιάς, που είχαν πιστέψει ότι είχαν ξεμπερδέψει με την Αριστερά. Ας μην το ξεχνούν αυτό εκείνες οι δυνάμεις του παλαιού συστήματος που και σήμερα ποντάρουν στην «αριστερή παρένθεση».”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα