Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες κατόρθωσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ -Ελεύθεροι αφέθηκαν οι φωτορεπόρτερ και οι εθελοντές

123267-276398Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες και αδιάβροχα καθώς στην περιοχή επικρατούσαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες 1.000 περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Έτσι οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν κατά ομάδες το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί έφυγαν χθές το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης,  μετά από κάλεσμα μέσω σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου που μοιράστηκε και με το οποίο τους καλούσε να περάσουν τα σύνορα, και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη την μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.

Σε αυτό το φόντο αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, έδωσε στη δημοσιότητα – μεταφρασμένο – το επίμαχο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στους καταυλισμούς της Ειδομένης χθες το πρωί και καλούσε τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν όλοι μαζί και να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ υποστήριζε ότι η Γερμανία περιμένει τους πρόσφυγες και τους καλούσε να μην παραμείνουν στην Ειδομένη και να μην δεχτούν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στους επίσημους καταυλισμούς, γιατί η πιθανότερη κατάληξη θα ήταν να απελαθούν πάλι πίσω στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου:

Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ.

Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα.

Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή  υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να διερευνήσει πλήρως ποιοι, με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο προκάλεσαν την έκρυθμη κατάσταση στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις υπαίθριες αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις οργανωμένα στους χώρους φιλοξενίας, και να υπάρξει εκεί αλλά και γενικότερα στους χώρους όπου κατασκηνώνουν οι πρόσφυγες διακριτική παρακολούθηση, ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει περιμετρική φρούρηση των συνόρων στα πιθανά περάσματα.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στους Financial Times έκανε λόγο για μακροχρόνια παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με όσα γινόντουσαν γνωστά έως τώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα έως και δύο χρόνια» εκτίμησε, σημειώνοντας παράλληλα πως κάποιοι θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί. Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της Συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Σχετικά Νέα