Τσίπρας:Η ανθρωπιστική κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση-Στυλιανίδης:Η Ελλάδα δεν είναι μόνη σε αυτές της δύσκολες ώρες

aleksis-tsipras_38Με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων .

Ο κ.Τσίπρας στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας είπε «Έχει υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα απαραίτητα κονδύλια»,ενώ παράλληλα πρόσθεσε«Πρέπει να σπεύσουμε, προκειμένου να οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανθρωπιστική βοήθεια. Σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί αποτελεσματική λύση, αλλά πάνω από όλα προέχει να δώσουμε χείρα βοηθείας στους σε εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες παγιδευμένοι».

Επίσης,ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να πεισθούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένα camps, σε διαφορετική περίπτωση εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα θα βρεθεί άμεσα ενώπιον δυσκολότερων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ελληνική πολιτεία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας και χτίζονται περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα.

«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ όσο σημαντική και αν είναι η βοήθειά της»

Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε  ότι πρέπει «η σοβαρή δουλειά που γίνεται να τύχει της ευρύτατης υποστήριξης από την Κομισιόν και από κάθε κράτος χωριστά που θέλει να συμβάλει σε υλικοτεχνική βοήθεια ή σε προσωπικό».

Τέλος, έκανε λόγο για δύσκολες ώρες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, που δοκιμάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κοινός στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι να παράσχουμε αυτή τη βοήθεια στους πρόσφυγες», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη σε αυτές της δύσκολες ώρες,  αλλά έχει τη στήριξη σύσσωμης της Κομισιόν.

Όπως είπε, εκτός του κονδυλίου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιό του και αφορά τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν και άλλα κονδύλια που διαχειρίζονται άλλοι επίτροποι για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί την κρίση.

Τέλος, ο επίτροπος επαίνεσε τους Έλληνες για τη στάση τους έναντι των προσφύγων λέγοντας πως ο ανθρωπισμός που δείχνουν είναι παράδειγμα προς μίμηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα